Egyre agresszívebbek és egyre több pénzt kérnek a brit embercsempészek

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Volt bevándorló, aki 6 és félmillió forintnak megfelelő összeget fizetett azért, hogy Szíriából eljusson Angliába. A brit embercsempészek főként az út utolsó szakaszán, Franciaország és az Egyesült Királyság között kapcsolódnak be, és nem haboznak életveszélyesen megfenyegetni az angolokat sem, számolt be róla a BBC.


Nem külföldiek segítenek a bevándorlóknak Franciaországból Angliába jutni, hanem britek, brit rendszámú autókkal, írja a BBC:


A Calaishoz közeli Dunqerque és mellette Teteghem körül például még nincs kerítés, mindkét helyről embercsempészek viszik tovább a bevándorlókat. Egyikük azt mesélte a BBC-nek, hogy 12 000 fontot, átszámítva mintegy 5.2 millió forintot fizetett azért, hogy Szíriából Franciaországba jusson, majd még 3000 fontot, vagyis kb 1.3 millió forintot, hogy onnan Angliába.

Az embercsempészek fegyverrel fenyegették meg Teteghem polgármesterét, Franck Dhersint is, aki szerint minden áron üzletet akarnak csinálni a bevándorlásból, és sokkal szervezettebben működnek, mint korábban bármikor.

Dhersin egészen keddig meg akarta látogatni a teteghemi tábort, "meg akartam mutatni, hogy egy francia polgármester oda megy, ahova akar", mondta. Meg is próbált bemenni, de egy férfi fegyverrel fenyegette meg, a vele érkező újságírót pedig azzal, hogy meg fogják erőszakolni. Mindezek után a rendőrök azt javasolták neki, hogy ne menjen vissza. A tábor környékén pedig brit rendszámú gépkocsikat láttak.

A rendőrség óvatosan csak annyit mondott a BBC-nek, hogy tudnak arról, hogy britek is közreműködnek az embercsempészetben.