Egymillió dollárral száll be a Google a zikavírus elleni harcba

Fotó: VS.hu / Balkányi Nóra / VS.hu / Balkányi Nóra

-

Egymillió dollárral, vagyis kb. 283 millió forinttal járul hozzá a zikaláz terjedése elleni küzdelemhez a Google. A vállalat emellett mérnökei és adatkutatói segítségét is felajánlotta, hogy meg lehessen határozni, merre ütheti fel a fejét a vírus legközelebb.


A Google szerint a nagy adathalmazok elemzése terén szerzett tapasztalataik, valamint küldetésük, az emberek információhoz segítése révén megfelelő helyzetben vannak ahhoz, hogy érdemben tudjanak hozzájárulni a zikavírus terjedésének megfékezéséhez - olvasható az MTI-n. A vállalat egy blogon közzétett bejelentése szerint november óta háromezer százalékkal nőtt a vírussal kapcsolatos internetes keresések száma.


A kaliforniai óriásvállalat felajánlása az ENSZ Gyermekalapjához, az UNICEF-hez kerül, és a vírust terjesztő szúnyogfaj állományának csökkentésére, diagnosztikai eszközök és vakcinák fejlesztésére, valamint a vírusátvitel megelőzésére fogják felhasználni.

A Google alkalmazottai emellett egy olyan, kormányzati felelősök és más döntéshozók munkáját megkönnyítő platform fejlesztésében is segédkeznek, amely különféle adatok - például időjárási körülmények, utazási szokások - alapján határozhatná meg azokat a helyszíneket, ahol lehetséges a zikavírus felbukkanása.

A internetes kereső mellett számos egyéb technológiai üzletágban is érdekelt óriásvállalat 2015 utolsó negyedévében 6,8 milliárd dolláros (mintegy 1919 milliárd forintos) profitra tett szert.

A zikavírust eddig mintegy 40 országban mutatták ki, Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet. A dél-amerikai ország egészségügyi hatóságai szerint a vírus állhat a mikrokefáliával, vagyis kóros kisfejűséggel született gyerekek számának közelmúltban tapasztalt jelentős növekedése mögött.