Egymilliárd forintos sikkasztási per indult Szekszárdon

-

HÁTTÉR

Egymilliárd forintos sikkasztási per indult újra pénteken a Szekszárdi Törvényszéken, két embert több mint tízezer tonna termény értékének elsikkasztásával vádolnak.


Az ügyészség szerint az első- és másodrendű vádlott 2007-ben követte el a bűncselekményt a CIB Készletezési Kft. kárára. A perben további három embert bűnpártolással és más bűncselekményekkel vádolnak.


A vádirat szerint az első rendű vádlott, S. Attila a Junior Galaxis Kft. képviseletében 2007. júniusában a CIB Készletezési Kft.-vel keretszerződést kötött, amely szerint a CIB Bank egymilliárd forintot biztosított 25 ezer tonna, 2007-es termelésű árpa, búza és kukorica felvásárlására. Az összeget 2007. októberben kétmilliárd forintra emelték. A társaság később több ezer tonna búzát és kukoricát közraktárban helyezett el, azokról a céget ténylegesen irányító S. Ferenc, az elsőrendű vádlott édesapja azt állította, hogy a kft. tulajdona. A vádhatóság szerint S. Attila a bank cégének a tulajdonában lévő termény felett sajátjaként rendelkezett, a terményt többnyire a kft. tudta nélkül értékesítette.

A harmadrendű vádlott, S. Gergely 50 millió forint ellenében készfizető kezességet vállalt a terményre, amelyről azt állították, hogy eltűnt. A férfi Thaiföldre szökött, 2009-ben nemzetközi elfogató parancs alapján a schwechati repülőtéren tartóztatták le.


A vádlottak 16 600 tonna, 1 milliárd 38 millió forint értékű kukoricával nem tudtak elszámolni. S. Attilát és S. Ferencet a sikkasztás mellett fedezetelvonással és hamis magánokirat felhasználásával is vádolják, az ügyész végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte a büntető tanácstól.

Az első és másodrendű vádlott a per során tagadta bűnösségét, a pénteken elhangzott perbeszédekben védőik felmentésüket kérték a bíróságtól. Az ügyvédeik szerint a keretszerződés ugyanis valójában hitelszerződés volt. „A CIB Bank Kft.-je nem felvásárlási tevékenységet, hanem hitelnyújtást végzett, amiből nem keletkezik tulajdonjog, így sikkasztás sem történhetett" - mondta az egyik ügyvéd. Vitatta a kár összegét is, ami szerinte 478 millió forint lehet.

A perben legkorábban március 11-én születhet ítélet.


Az eljárás egyébként 2011-ben kezdődött, de 2013. május 29-én a törvényszék felfüggesztette a pert, mert a másodrendű vádlott egy, a nyomozás során elkövetett hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a nyomozó ügyészségen. Az ennek nyomán indult vizsgálatot a Központi Nyomozó Főügyészség 2015 májusán szüntette meg bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában.