Egyetlen ügyvédnél futnak össze a botrányos belvárosi ügyek szálai

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Évek óta egy külsős ügyvéd készíti elő az V. kerület közbeszerzéseit, de minden olyan ingatlanügyletben is részt vett, amely miatt most nyomoznak a hatóságok. A titokzatos jogász körüli homályt nem segít eloszlatni az önkormányzat: nem árulja el, miért őt választotta, és milyen feltételekkel, mennyi pénzért alkalmazza.


Rendszeres résztvevője egy férfi az V. kerület azon üléseinek, amelyeken ingatlaneladásokról, sokmilliós szerződésekről döntenek. Az önkormányzat közbeszerzési bizottságának üléseit nem csupán végignézi, hanem ismerteti az előterjesztéseket, valamint elmagyarázza a képviselőknek, minek alapján választották ki a győztest.

A férfi ügyvéd, Sándor Sz. Zsoltnak hívják. A bizottság résztvevői jó megjelenésű, udvarias embernek írták le, aki mindig higgadtan, tisztelettudóan érvel. Bár a szakmai felkészültségét az ellenzéki képviselők sem kérdőjelezik meg, nem világos nekik, miért van szükség az ügyvéd munkájára, miközben az önkormányzat jegyzői irodájánál többen is foglalkoznak közbeszerzéssel.

Steiner Pál, kerületi szocialista képviselő, korábbi polgármester a VS.hu-nak azt mondta: Sándor Sz. Zsolt korábban is dolgozott a kerületnek, 2006 óta azonban szemmel láthatóan egyre fontosabb szerepet játszik az önkormányzat ügyeinek intézésében. Egyebek között előkészíti a privatizációs szerződéséket, lebonyolítja a közbeszerzéseket, illetve – Steiner tudomása szerint – jogszabályok előkészítésében is részt vesz.

Az nem szokatlan, hogy egy önkormányzat külsős szakértőt, ügyvédet alkalmaz a közbeszerzésekhez. A jogszabályok előírják, hogy megfelelő képesítéssel rendelkező ember végezze az ilyen jellegű munkákat, aki lehet belsős, vagy külső munkatárs. Több önkormányzat azért alkalmaz külső ügyvédet, mert ekkor az esetleges jogkövetkezményekért nem az önkormányzatot terheli a felelősség. Mindenképpen kiemelt bizalmi viszonyt felételez, hogy az V. kerület nemcsak a közbeszerzést, hanem más jogi munkákat, így a privatizációt is Sándor Sz. Zsolt segítségével végzi.


Törvénysértően védik

Sándor Sz. Zsolt megbízásával kapcsolatban több kérdést is feltettünk a Belvárosnak. Azt a választ kaptuk, hogy


a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda több mint tíz éve végez megbízható munkát a kerületnek. Az ügyvédi iroda megbízási keretszerződés által rögzített feltételek szerint közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítását végzi. 

Arra nem kaptunk választ, hogy minek alapján választották ki az ügyvédet, illetve hogy az elvégzett munkáért mekkora díjazást kap. Így azt sem tudtuk meg, hogy százalékos sikerdíjért vagy fix összegért dolgozik-e a kerületnek.

Szerettük volna megismerni azt a szerződést is, amelyet az önkormányzat kötött az ügyvéddel, de a Belváros nem reagált március 27-i közadatkérésünkre. Annak ellenére sem válaszolt, hogy írásban és telefonon többször felhívtuk az önkormányzat figyelmét, megsérti az közadatkérésről szóló törvényi előírásokat. Ezután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (HAIH) fordultunk. Az adatvédelmi hatóság szerint az önkormányzatnak ki kell adnia a szerződést, így felszólította a Belvárost, hogy ezt 15 napon belül tegye meg. A 15 nap cikkünk megjelenésekor még nem járt le.

Sándor Sz. Zsolt a róla elnevezett Dr. Sándor Ügyvédi Irodán keresztül áll szerződéses kapcsolatban a Belvárossal. Honlapja szerint a Bartók Béla úton működő ügyvédi iroda főleg gazdasági joggal foglalkozik. Mint írja: közbeszerzési eljárások lebonyolításában vesz részt, de foglalkozik gazdasági társaságok alapításával, megszüntetésével, valamint kintlévőségek, követelések kezelésével is.


Rázós ügyek

Az ügyvédi iroda több olyan ügyben is segédkezett a kerületnek, amelyek miatt nyomozások folynak. A Fővárosi Főügyészség április közepe óta nyomoz hűtlen kezelés gyanújával a kerületi ingatlanértékesítések miatt. Az önkormányzat előbb bérbe adta az érintett ingatlanokat, amelyekhez aztán a bérlő pár hónappal később, az elővásárlási jogára hivatkozva pályázat nélkül, kedvezményesen, a forgalmi érték 70 százalékáért jutott hozzá. Ezeknél az értékesítéseknél az ügyvédi iroda az elővásárlási nyilatkozat elkészítésében vett részt, illetve a vételárat is nála helyezték letétbe.

Sándorék nyújtottak segítséget a Budapest Szíve Program több közbeszerzéséhez is. Az uniós pénzből megvalósuló projekt miatt a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz március óta. A nyomozást a magyar hatóságok azután rendelték el, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF jelezte, szabálytalanságok lehettek a közbeszerzéseknél. Az OLAF azt azonban nem árulta el, hogy a projektnek pontosan melyik részével van problémájuk.

Nyomozás nem folyik ugyan, de eredményesnek nem nevezhető az a nagyívű terv , amellyel az V. kerületnek az volt a célja, hogy Közép-Európa legkedveltebb bevásárlóutcájává varázsolja a Váci utcát. A fejlesztést célzó tendereket szintén a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda bonyolította.

Az ügyvédi iroda más fideszes vezetésű önkormányzatoknak is bedolgozik. Közbeszerzések intézésében is segített a fővárosi I. és II. kerületnek, valamint a Pest megyei Nagykovácsinak. Tavaly az Államkincstár autótenderében is feladatokat végzett.

Sándor Sz. Zsoltot irodáján keresztül kedd óta többször is próbáltuk elérni, sikertelenül.