Egyből felfüggesztéssel indulhat Vida pere Goodfriend ellen

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Hivatalosan is feljelentette a NAV elnöke az amerikai követség ügyvivőjét, aki korrupciós vádakkal illette őt. André Goodfriend viszont diplomáciai mentességet élvez, így az eljárást rögtön fel is függeszthetik.


Benyújtották az úgynevezett magánindítványt André Goodfriend ellen rágalmazás és becsületsértés gyanújával a bíróságra, de egyben azt is kérték, hogy a hatóság függessze fel az eljárást addig, amíg el nem dől, felfüggesztik-e az amerikai ügyvivő diplomáciai mentességét – mondta Futó Barnabás a VS.hu-nak.

Vida Ildikó jogi képviselője szerint a bíróságnak most az amerikai külügyminisztériumhoz kell fordulnia a mentesség felfüggesztéséért, éppen úgy, mint amikor egy mentelmi joggal rendelkező képviselő esetében a parlamentet keresik meg a mentesség felfüggesztését kérve. Vida Ildikó 5 millió forint sérelemdíjat kér André Goodfriendtől, miután az amerikai ügyvivő a Heti Válasznak adott interjújában arról beszélt, köze lehet korrupciós ügyekhez. Bár Godfriend nem mondta ki sem akkor, sem más esetben a NAV elnökének nevét, Futó Barnabás szerint egyértelműen rá utalt, így van alapja a rágalmazásnak és a becsületsértésnek.

A VS.hu kérdésére, hogy mennyi esélyt ad Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztésére, az ügyvéd úgy válaszolt, ezt nem tudja megítélni, az amerikai kormányon múlik a döntés, de volt már rá példa, hogy egy diplomata ittasan balesetet okozott, és emiatt elindult az eljárás. (Mint korábban megírtuk ugyanakkor, információink szerint emiatt nem fogja kormánya „kiadni” a diplomatát, amerikai részről szintén éppen arra hivatkoznak, hogy ez nem egy ittas vezetéses ügy, amikor valóban indokolt a felelősségre vonás.)

Arra a kérdésre, hogy mire számít, mikorra dőlhet el, hogy megindul-e az eljárás, Futó Barnabás szintén úgy válaszolt, ez azon múlik, az amerikai fél milyen gyorsan dönt, jelenleg nem lehet megmondani.