Egy vitatott belvárosi ingatlan körül tűnt fel a Város Szíve építője

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Egy Hercegprímás utcai hotel épületét is a forgalmi értéknél olcsóbban adta el az V. kerületi önkormányzat még az MSZP-s Steiner Pál polgármestersége idején. A vevő 116 milliót spórolt. Az ügyben több szálon is feltűnik az az üzletember, aki a csalás gyanúja miatt elmeszelt Város Szíve projekt egyik fő kivitelezője.


A Bazilikára néző Hotel Bazilika épületét nem egészen egy éve bérelte az V. kerületi önkormányzattól a Hotel Bazilika Ingatlanforgalmazási Kft., amikor 2005-ben bejelentkezett, hogy megvenné az ingatlant. A Hercegprímás utca 8. alatti, 1868 m2-es, „nem lakás célú helyiség” eladásánál nem volt szükség pályáztatásra, hiszen az önkormányzat szabályai minden bérlőnek elővásárlási jogot biztosítanak. A vásárló a vételárból is jelentős kedvezményt kapott. Vagyis a forgatókönyv ugyanaz volt, mint sok másik, Rogán Antal idejében eladott ingatlannál.

Ez azonban nem Rogán Antal, hanem Steiner Pál MSZP-s polgármester idején történt, a választások – és a polgármestercsere – előtt néhány hónappal. A Hercegprímás utca 8. ezzel felkerült arra a nyolc belvárosi ingatlant tartalmazó listára , amelyek eladását tárgyalta az önkormányzat pénzügyi bizottsága. A bizottságot a szerződést aláíró akkori polgármester, most ellenzéki képviselő Steiner Pál vezeti. Rogán Antal korábban is beszélt arról, hogy az ő hivatali ideje előtt is több milliárd kedvezménnyel adott el így ingatlanokat a kerület.

A teljes ingatlan forgalmi értéke 384.852.600 forint volt, de az önkormányzati rendelet már akkor is kimondta, hogy ha a vevő a vételárat egy összegben fizeti meg, akkor az a forgalmi érték 70 százaléka, ami így 269.395.000 Ft lett. A Hotel Bazilika Kft. ezzel 116 millió forinttal olcsóbban jutott az 1879-ben klasszicista stílusban épült belvárosi ingatlanhoz, amelyben aztán 2007-ben meg is nyitotta szállodáját. Az önkormányzat közlése szerint az adásvételi szerződést 2006. január 17-én írták alá, azt a képviselő-testület is jóváhagyta, majd február 13-án a polgármester is szignálta. A vevő a vételárat egy összegben, 2006. április 11-én megfizette az önkormányzat részére – írta a hivatal.A cégadatokat vizsgálva kiderül, hogy a kft. vezetősége több szálon is üzleti kapcsolatban áll egy Borzován János nevű férfival. Az ügyvezetők más Borzován-cégekben voltak ügyvezetők illetve felügyelőbizottsági tagok (a konkrét kapcsolódási pontokat cikkünk végén szedtük össze). Emellett a Hotel Bazilika 2012-ben felkerült a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetésre ajánlott projektlistájára. A szálloda bővítéséhez 13,5 millió eurós forrásra számítottak, amivel a hasznos alapterületet megkétszereznék, a szobák számát 46-ról 100-ra növelnék. A projekt tulajdonosaként a Hotel Bazilika Kft.-t és Borzován Jánost nevesítik, akinek mobilszámát is tartalmazza az ajánlati kivonat.
Borzován János annak a Bau Holding 2000-nek a tulajdonosa, amely cég az Átlátszó összesítése szerint 2006-2009 között 728 millió forint megbízást kapott az V. kerületi önkormányzattól. Az egyik nagy nyertese volt a Budapest Szíve program közbeszerzéseinek, a Reneszánsz Zrt. oldalán. A projektet az EU csalás elleni hivatala, az OLAF épp most meszelte el, egyelőre ismeretlen gyanúval. Az Index 2012-ben azt írta, az EU szankciókkal fenyegetett, mert szerinte a tendereket a Bau Holding 2000-re és a Reneszánsz Zrt.-re írták ki, a cégek pedig drágán dolgoztak.

Borzován János megkeresésünkre azt mondta, nem volt és nincs üzleti érdekeltsége a Hotel Bazilikában. Közölte: egy általa korábban tulajdonolt cég építette a szállodát és végezte egy ideig a karbantartási munkákat, de abban tulajdonrészt nem szerzett. „A szálloda üzemeltetésében nincs érdekeltségem, és ma már szerződéses kapcsolatban sem állok vele" – közölte.


Steiner Pál a VS.hu megkeresésére azt mondta, az akkor – 1996, Karsai Károly fideszes polgármestersége óta – hatályos elidegenítési rendeletnek megfelelően döntöttek az értékesítésről és kötötték meg az adásvételi szerződést, amely tartalmazta a kedvezményt. Ezért nem érhette vagyoni hátrány az önkormányzatot. A szerződést a vagyongazdálkodási iroda és a törvényességi felügyeletet ellátó jegyző is jóváhagyta. Az eladást egyhangú, 16 támogató szavazattal fogadta el a képviselő-testület, amelyben egy MIÉP-es és egy bolgár kisebbségi képviselő rendszeres támogatásával a fideszesek voltak többségben. Az egyértelmű döntést követően nem is tehetett mást, mint azt, hogy aláírja a szerződést. Megjegyezte, abban a ciklusban még a képviselő-testület hagyta jóvá az adásvételi szerződéseket is, azóta már csak a vevő kijelölése kapcsán kerülnek a képviselők elé. A továbbiakban a polgármestert illeti a döntési jog, a testület elé többet nem kerül vissza a kontraktus.


Arra a kérdésünkre, korrekt volt-e, hogy a bérlő egy éve se bérelte az ingatlant és úgy jutott hozzá, azt válaszolta, a bérleti joghoz egy felvásárlás révén jutott hozzá a társaság, amely aztán a vevő lett.A céges kapcsolatok

A 2005. május 15-én alakult Hotel Bazilika Ingatlanforgalmazási Kft. alapítója, a Proinvest I. Ingatlanforgalmazó Kft. volt, amely miután megszerezte a belvárosi ingatlant, 2006. január 20-án az offshore hátterű REI Real Estate Invest Hungary Ingatlanbefektetési Kft. tulajdonába került.

A 2005-ben alakult Hotel Bazilika Kft. ügyvezetője egy testvérpár, Galambos József és Galambos László volt 2013. februárig. Az adásvétel idején, 2005 és 2008 között Galambosék a Proinvest I. résztulajdonosai is. Galambos József cégvezetőként két másik társaságban is dolgozott, mindkettő Borzován János cégéhez, az általa alapított, ma már felszámolás alatt álló Bau Holding 2000. ZRt.-hez kapcsolódott. Galambos ennek felügyelő bizottságában is helyet kapott.
  1. BDB 2007. Vendéglátó Kft.: ügyvezető Galambos József, (2007-2011.) tulajdonos: Borzován János (2007-2011.)
  2. Bau Logistic Park Kft. (2009-2010.), ügyvezető Galambos József, tulajdonos: Bau Holding 2000 Zrt. (2007-2010).
  3. Bau Holding 2000 Zrt. (2006-2010), felügyelő bizottsági tag: Galambos József, tulajdonos Borzován János (1999-2010)
Egy másik üzletember is közvetlen kapcsolatot jelentett a Proinvest I. és a Bau Holding 2000 között, igaz még jóval az ingatlan adásvétele előtt: Németh Gábor, aki 1999-től 2001-ig a Proinvest I. Kft. alapító-ügyvezetője volt, ugyanebben az időszakban a Bau Holding 2000 felügyelő bizottságában is tisztséget viselt.