"Egy szörnynek adtam életet" – ilyen, ha dzsihadista lesz a lányod

Forrás: Rain TV/The Siberian Times

-

Egy kétségbeesett orosz anya a Siberian Timesnak beszélt arról, hogy bilincselte a radiátorhoz a lányát, hogy ne szökjön el az egyetemen megismert toborzójával Szíriába. Hiába – a lány saját hitetlen anyja halálát kívánta, majd elutazott. Most az interneten dicsőíti a terroristákat, az anyja pedig tudja, hogy soha nem látja őt viszont.


A muszlim anyjától és ortodox nevelőapjától Szíriába szökött húszéves orosz Fatima Dzafarova nagyon feldühítette az oroszokat, amikor az interneten dicsőítette azokat a „testvéreit”, akik a párizsi mészárlásban és a Sínai-félsziget felett lezuhant orosz utasszállító elleni merényletben részt vettek.

Bejegyzései alatt a kommentelők elítélték a „beteg” posztjait, őt „söpredéknek”, az „Iszlám Állam kurvájának” nevezték, és azt is írták, hogy „a pokol tüzén égjen el”.

Édesanyja, a 41 éves Sakla Bocskariova az angol nyelvű Siberian Timesnek nyilatkozott arról, hogyan lett a lányából dzsihadista. A cikket a brit Daily Mail vette észre.


Teljesen magamon kívül leszek, ha valakinek kioltja az életét. Jobb nem élni, mint egy terrorista anyjának lenni. Rájössz, hogy egy szörnynek adtál életet

– mondta az anyja. Majd azzal folytatta: „Ez minden anyának nehéz. Persze, egy anya sem ismeri el, hogy gyermeke egy szörny, de ha őszinte vagy magaddal, akkor tudod, egy szörnyet szültél meg.”


Sakla Bocskariova


Fatima és édesanyja nagyon közeli kapcsolatban voltak, de az anyja szerint ez gyökeresen megváltozott, amikor lánya ösztöndíjas tanuló lett szülővárosa, a szibériai Szurgut egyetemén, és megismerkedett egy iszlamista toborzóval, Abdulahhal.

Sakla Bocskariova úgy gondolja, soha többé nem fogja látni legidősebb lányát, miután elszökött a viszály sújtotta Szíriába.


Ha egy toborzóval él, akkor nagyon sok mindenről tudhat. Nem fogják élve elengedni. Egy golyó, ennyit ér az élete. Olyan fájdalmas, hogy tudom, soha nem láthatom viszont őt.

Mielőtt Fatima a radikális iszlám megszállottja lett, nagyon divatosan öltözködött, normális gyerekkora volt – meséli az anyja, aki noha muzulmán, nem gyakorolja a vallását, ahogy a lány ortodox keresztény apja és nevelőapja sem.


Piros kabátot, rövid, fekete szoknyát és fehér blúzt hordott, mindig szerette az irodai alkalmazottakra jellemző öltözködést. Sose volt oda a kivágott, rövid ruhákért, a farmerért, az nem az ő stílusa volt. Még az iskolában is kosztümöt, hagyományos nadrágot és blúzt viselt. Sminkelte magát, és mindig figyelt a kinézetére. Rengeteg kozmetikai szere és ékszere is volt. Hosszú hajára is rengeteg energiát pazarolt. Mindig nagyon jól akart kinézni.

De három hónappal az egyetem kezdete után drámaian megváltozott. 2014-ben már nem akarta megünnepelni a karácsonyt családjával, és ledöntötte a karácsonyfát. Nem sokkal később elkezdte fejkendővel takarni az arcát, és nem volt hajlandó felvenni anyjának a telefont sem.


Fatima Dzafarova


Az egyetemen megismert Abdullah – akinek ekkor már volt három felesége és három gyereke – megkérte az asszonytól a lány kezét, de Sakla Bocskariova nem adta. „Azt mondta nekem, hogy szereti Fatimát, és a lányom is szereti őt. Az egyik felesége éppen terhes volt, amikor el akarta venni a lányomat.”

Sakla Bocskariova hiába próbált beszélni a lányával, és megakadályozni, hogy elmenjen, nem sikerült, pedig egyszer még a radiátorhoz is odabilincselte.


Azt mondta nekem a lányom, egyszer jönnek a testvérei, és megölik az olyan hitetleneket, mint én vagyok. Késsel vágják majd le a fejeteket, és nem lesz miatta szívfájdalmam, azt mondta.

„Ránéztem, és tudtam, soha többé nem akarom látni. Csak kívülről nézett ki úgy, mint a lányom, de se lelke, se gondolata, se szíve nem volt már” – mondta az anya.

Az orosz titkosszolgálat később értesítette Saklát, hogy lánya Szíriába menekült. Fatima a netes hozzászólásaiban dicsőítette „testvéreinket, akik lelőtték a Kogalymavia gépét Sínában” és „akik szétrombolták Párizst”. Emellett becsmérelte azokat a gyerekeket, nőket és idős embereket, akiket megsemmisítettek, és megállapította:


Mi, muzulmánok az év minden napján ezt érezzük.

Az anya azt követően mesélte el történetüket, hogy egy szintén az Iszlám Államhoz csatlakozott osztrák lányról kiderült, halálra verték, miután el akart menekülni. A 17 éves osztrák Samra Kesinovic és barátnője, Sabina Selimovic tavaly szöktek Szíriába, és lettek a terrorszervezet kirakatbábui. Sabina már egy 2014 decemberi légicsapásban elhunyt, Samráról most derült ki, hogy ő is meghalt.