Egy kormánytag kimondta: a népszavazás érvénytelen

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A kormányoldalon akkurátusan kerülik, hogy ki kelljen mondaniuk: a népszavazás érvénytelen lett. Egy miniszter most mégis megtette.


Még szeptember közepén érdeklődött Szabó Tímea, független országgyűlési képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszternél: egy érvényes népszavazás esetén milyen jogszabályalkotási kötelezettség hárul az Országgyűlésre a kormány szerint. A kérdés arra vonatkozott: a már meglévő, európai tanácsi döntéssel szemben akar törvényt hozni a ház, vagy egy jövőbeni kvótát lehetetlenítene el? (A kormány folyamatosan azt kommunikálta a kampány során, hogy az utóbbiról lehet csak szó. A meglévő uniós döntést Magyarország és Szlovákia már megtámadta az EU bíróságán.)
Az igazságügyi miniszter hétfőn kelt válaszában kijelentette: „a 2016. október 2-i országos népszavazás az adatok 99,98%-os feldolgozottsága alapján érvénytelen lett”. Ezt vasárnap este óta a kormánypárti politikusok igyekeznek nem hangoztatni, illetve arról beszélnek: ha közjogi szempontból nem is, politikailag érvényes volt a referendum.
Annyit Trócsányi is hozzátette: az eredmény alapján „vizsgáljuk, hogy a magyar emberek döntését miként lehet az Alaptörvényben is érvényre juttatni”.
Ezt már vasárnap este Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, mindeddig azonban semmit nem lehet tudni a készülő módosításról. Lázár János kancelláriaminiszter múlt heti tájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány e heti ülésén tekinti át a lehetőségeket, csak ezt követően lehet bármilyen szövegtervezetre számítani.