Egy csomó pénzt csoportosítunk át jövőre a hadseregre

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az Iszlám Állam elleni harc és a NATO által elhatározott biztonsági intézkedések is viszik a pénzt.


Hende Csaba honvédelmi miniszter megbeszélést folytatott Alexander Vershbow NATO-főtitkárhelyettessel, aki a NATO parlamenti közgyűlésének hétfői plenáris ülésére érkezett Budapestre. A tárgyaláson a tárcavezető egyebek között a magyar honvédelmi költségvetés jelentős növeléséről számolt be vendégének.

A honvédelmi miniszter tájékoztatta a főtitkárhelyettest a NATO tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozója döntéseihez kapcsolódóan az atlanti szervezetnek tett magyar felajánlások helyzetéről, az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai koalícióban történő magyar részvételről, az ország védelmi képességének építéséről és a honvédelmi költségvetés jelentős növeléséről.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország a NATO walesi csúcstalálkozóján tett valamennyi felajánlását teljesíti. Magyarország már ebben az évben jelentősen növelte védelmi kiadásait, és ez a tendencia a következő években is folytatódik. A honvédelmi költségvetés jövőre mintegy 50 milliárd forinttal növekszik, ez az ideihez képest 22 százalékos bővülést jelent.

Kitért arra is: Magyarország fontosnak tartja a NATO-csúcstalálkozón elfogadott készenléti akcióterv elemeinek mihamarabbi véglegesítését és megvalósítását. Magyarország, erejéhez mérten, kiveszi a részét a biztonsági megerősítő intézkedésekből.