Egy amerikai város úgy fél a napelemektől, hogy inkább nem engedélyezi

-

Az észak-karolinai Woodland moratóriumot vezetett be napelem parkok létesítésére, mert a lakói nem bíznak bennük, és félnek. A témában tartott közmeghallgatáson az is elhangzott, hogy a napelemek elszívják a napot a növények elől.


A településen a Strata Solar Company szeretett volna napelemparkot építeni. A városi tanács a döntésről a vállalat képviselőit és a helyi lakosokat is meghallgatta.

Az egyik lakó azt mondta, hogy a napelemparkok a nap összes energiáját elszívják, ezért a befektetők el fogják kerülni Woodlanedet. Egy nyugdíjas, természettudományokat oktató tanárnő pedig meg van győződve arról, hogy a modulok megakadályozzák a növényi fotoszintézist, így a növények nem tudnak fejlődni. Látott olyan területeket napelemek közelében, mondta, ahol a növények megbarnultak és elpusztultak, mert nem jutottak elég napfényhez. Szerinte az sem bizonyított, hogy a napelemek nem rákkeltőek-e.

A meghallgatás eredményeképp a városi tanács 3:1 arányban leszavazta, hogy napelempark telepítése céljából átminősítse a területet, majd később megszavazta a moratóriumot is azok építésére.