Egész napos razzia után elvitték a rendőrök az Ökotárs igazgatóját

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Nagyjából egy tucat készenlétis rendőr jelent meg hétfő reggel az Ökotárs és a DemNet budapesti irodájában, az Ökotárs könyvelőjénél, valamint volt igazgatójánál. A házkutatást hűtlen kezelés, és vitatott hitelnyújtások gyanúja miatt tartották. Az Ökotárs igazgatóját kora este elvitték a rendőrök. A nyomozásnak gyanúsítottja továbbra sincs, őrizetbe sem vettek senkit - tudta meg a VS.hu a rendőrségtől. Móra Veronika tehát nem gyanúsított és őrizetbe sem vették. Kérdés, miért ilyen kísérettel vitték el a rendőrök. Móra Veronikát a lakására kísérték, mert ott volt a laptopja.


Egy délelőtt indult razzia során este hat óra előtt néhány perccel elvitték a rendőrök a norvég alapos pénzeket kezelő Ökotárs Alapítvány igazgatóját, Móra Veronikát. Addigra a készenlétisek már végeztek a délelőtt szintén megszállt Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál (DemNet). Utóbb kiderült, Móra Veronikát a lakására kísérték a laptopjáért. Móra Veronikát nem gyanúsították meg és nem is vették őrizetbe. A rendőrség közlése szerint az eljárás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik. Móra Veronika este a VS-nek elmondta, reggel 8.45-kor jelent meg a Nemzeti Nyomozó Iroda az Ökotárs irodájában. Ő akkor még nem volt bent, telefonon kérdezték, mikorra ér be. A rendőrök egész nap ott voltak, több papírt és a laptopját is lefoglalták. A laptop viszont otthon volt, ezért távozott annyi rendőr kíséretében az irodából 6 előtt nem sokkal. Mivel akkor nem mondott semmit, így nem lehetett tudni, miért vitték el a rendőrök. Móra Veronika azt mondta, a norvég civil alap által támogatott projektekkel és az Ökotárs visszatérítendő támogatásaival kapcsolatos dokumentumokat vittek el a rendőrök. Ez két külön ügy, két külön feljelentés után, így vélhetően a nyomozást összevonhatták. A DemNet-nél előbb, öt körül végeztek a rendőrök. A szervezet vezetője, Erős Barbara azt mondta, az alapítványt nem gyanúsítják semmivel. A rendőrök elvitték azokat a dokumentumokat, amelyeket az Ökotársnál nem találtak. Annak a 13 civil szervezetnek a dossziéiról van szó, akik demokrácia és emberi jog témakörben nyertek korábban pénzt a Norvég Civil Alapból.

Erős Barbara azt mondta, elvitték a szerverüket és a laptopját, amelyen nagyon sok norvégos anyag van. Ezzel azokhoz az adatokhoz is hozzájutott a rendőrség, amit nem adott ki az alapítvány a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) kérésére sem. Erős hozzátette: semmilyen, szenzitív adatot tartalmazó szerződést nem vittek el. Tájékoztatása szerint a rendőrség azt mondta, csak a norvég civil alapos dolgokat nézik meg. Azért csak hozzájuk mentek, mert a 13 érintett szervezet „az ő témakörükbe” tartozott. Arról, hogy kik a „fekete listások”, itt olvashat.

Ökotárs Alapítvány; rendőrség; irat

A rendőrség tájékoztatása szerint hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik az eljárás, ezért érkeztek ki reggel a civil alapítványokhoz: „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozóhatóság az eljárás keretében házkutatást hajt végre”, közölték.

Az Ökotárs munkájával kapcsolatosan két feljelentést is tettek az utóbbi időben, az egyiket egy magánszemély - fideszes e-mail címről, ez szól a hűtlen kezelésről, a másikat a KEHI, hivatalosan ismeretlen tettes ellen. Ez utóbbi lényege,  hogy a gyanú szerint az Ökotárs éveken keresztül jogosulatlanul adott kölcsön civil szervezeteknek. Az Ökotárs szerint viszont nem hibáztak, a pénzt saját alaptőkéjéből adta az alapítvány, visszatérítendő támogatásként. A nyerteseknek uniós pályázatok utófinanszírozására kellett a pénz, közölték.

Ökotárs Alapítvány; rendőrség

Ez történt hétfőn délelőtt Csak az ott dolgozók mehettek be az Ökotárs belvárosi irodájába, a bejáratnál is rendőrök voltak és megállították az érkezőket – írta reggel az Index. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei pedig előzetes bejelentés nélkül érkeztek meg az Ökotárshoz. A helyi lakosok, elmondásuk szerint, megrémültek a rendőrök érkezésétől, olyannak tűnt számukra, mintha egy nagyobb akcióra érkeznének. Helyszínen tartózkodó munkatársunk megerősítette, hogy az Ökotárs bejáratánál rendőrök ellenőrzik az érkezőket. Közben a főváros egy másik pontján az Ökotárs könyvelőjét, valamint a hvg.hu szerint az Ökotárs az alapítóját, egyben volt igazgatóját, Foltányi Zsuzsannát is rendőrök keresték fel. Foltányi azt megelőzően a VS-nek azt mondta, ő úgy tudja, a rendőrök „meglepő módon nem is a norvég pénzek, hanem a kölcsönzési ügyletek után érdeklődnek.” Az alapítványok razziájánál a munkatársak nem használhatták a telefonjukat az intézkedés alatt, az Ökotárs ügyvédje viszont, aki bent volt végig, „egészen kulturáltnak tartotta, ami az irodában zajlik.” Ökotárs alapítvány; rendőrség Korábban megírtuk: úgy tudjuk, sikkasztás miatt egy V. kerületi fideszes képviselő, Tényi István jelentette fel az Ökotárs alapítványt. Beadványához személyes okok vezethettek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást – írtuk korábban. Ökotárs alapítvány; rendőrség

Az Ökotárstól kettő körül már vittek el a rendőrök egy mappát és egy fémkoffert, valamint egy hátizsákot is. De még több mint 3 órát bent voltak az irodában.

Ökotárs Alapítvány; rendőrség


Este 6-tól civil szervezetek tüntettek az Ökotárs majd a DemNet irodája előtt is, a demonstráción több száz ember vett rész. Ökotárs Alapítvány; rendőrség

A kormány és az Ökotárs között hónapokkal ezelőtt kezdődött a feszültség, mert a kormány szerint pártérdekek mentén osztják a pénzt. Az Ökotárs és a többi érintett alapítvány ezt cáfolta. A vita hevében gittegyletnek is nevezték őket. Erről részletesen itt és itt olvashat. Az ügy nem állt meg itthon, norvégok berágtak a kormányra. A Magyarországnak szánt pénz kifizetését felfüggesztették.