Egész jól halad az országon belüli mini-Svájc kiépítése

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Csendes üzemmódban, áramszedés nélkül mennek a trolik a Belvárosban, írtuk meg kedden. Az V. kerületiek örülhetnek az újabb, senki másnak nem járó kiváltságnak, mi pedig összeszedtük, hogy a hangtalanul suhanó járműveken kívül mi mindenük van az ott élőknek, amiről más csak álmodhat.


01

Megállófitnesz

Ha már trolival kezdtük, folytassuk is tömegközlekedéssel. Tudta, hogy a volt tévészékház mögött akár a buszra várva is tolhatott egy gyors kardioedzést, hogy egy igazi belvárosihoz méltón fitten érkezzen az úti céljához? Sajnos már leszerelték az eszközöket, amik egyébként a Coca-Cola kampányának a részei voltak, de azért rögzítsük: ha valami történik a városban, az a Belvárosban történik.02

Minden metró

Akárhogy is forgattuk Budapest térképét, csak az V. kerületben találtunk minden metróhoz megállót. Legfeljebb azt nehezményezhetik a hardcore belvárosiak, hogy a 4-es metrót csak a kerület széléről, a Fővám és a Kálvin téren érhetik el. Igazán bekanyarodhatott volna a vonal, mondjuk, a Szabadság térre.


03

Meglepetésszobrok

A Széchenyi téren már kétszer is nőtt ki a földből váratlanul óriási szobor. Az első egy földből kibújó embert ábrázolt, azt még szerették az emberek, a másik – ugyanattól a művésztől egyébként – Capa híres fényképéről a Milicista halálát öntötte műanyagba. Az már nem aratott nagy sikert, ennek belátásához elég beütni a Google-ba, hogy ronda óriásszobor.04

Átélt történelem

A rendszerváltás utáni időszak mindkét nagy eseménye a Belvárosban volt. Nem is kell tovább ragozni, elég csak annyi: székházostrom és tankelkötés.05

Minisztert adtak

Rogán Antal V. kerületi polgármesterből lett a miniszterelnök egyik kvázi-jobbkeze. Azaz előtte is az volt, de most már miniszteri rangban hivatalosan is az. Nincs a magyar kormányban még egy olyan miniszter, aki így kötődne bármelyik budapesti városrészhez. A vidék már más kérdés, Lázár János Hódmezővásárhelyen, Fazekas Sándor Karcagon futott be nagy karriert többszörös polgármesterként korábban.


06

Ellenzéki politikus

És ha már a kerület adja a kormány egyik legerősebb emberét, akkor az ellenzék is legyen topon. Juhász Péterről év végi összefoglalónkban írtuk azt, hogy gyakorlatilag az egyetlen ellenzéki politikus, aki kemény helyi ügyeket tud előrángatni, amelyekkel be tud kerülni az országos médiába – annak ellenére, hogy nem parlamenti képviselő.


07

Négyzetméterár

Valahogy úgy adta ki az élet, hogy ősidők óta az V. kerületben van lakása a családnak? Akkor irigyeljük önt, olyan gigászi ingatlanárak vannak a Belvárosban – főként a külföldi kereslet és az AirBnB árfelhajtó hatása miatt –, hogy vagyonokért adhatja el vagy ki a lakását. Itt van az országban a legmagasabb, 700 ezer körüli átlagos négyzetméterenkénti ár, egy negyvenegy-néhány négyzetméteres lakást pedig már simán ki lehet adni havonta a magyar átlagkeresetért.


Persze aki szerencsés, az sokkal kedvezőbb áron is hozzájuthat egy ingatlanhoz – nagyjából az ilyen döntések bírálatáról szól a korábban már említett Juhász Péter politikus életműve.


08

Óriáskerék

Nyilván, ha már minden ott van a Városháza park környékén, akkor hova máshova tegyük az ország egyetlen óriáskerekét? Hát oda.


09

Jó kocsik

Megfigyelte már, hogy ha Budapesten fotó vagy videó készül valami minimum 80-100 millió forint körüli autóról – ami épp nem a Váci úton töri össze magát –, az szinte mindig a Four Seasons előtt parkol, esetleg onnan hajt ki és megy a Lánchíd felé? Arról nem is beszélve, hogy a Ferrari-szalon is a belvárosiaknak jutott? Biztos jó próbakört lehet veretni a Sas utca környékén.10

Csikk-újrahasznosítási program

2014 októberének híre volt, hogy a belvárosi szórakozóhelyeken és közterületeken speciális gyűjtőben összeszedett csikkeket elviszik egy raktárba, ahol elkülönítik a papírt, a hamut és a dohányt, majd komposztálják. Sőt, a csikkekből kivonják a műanyagot is, amit újrahasznosítanak. Kell-e külön mondani, hogy Magyarország, és ezen belül az V. kerület az első Európában, amely csatlakozott ehhez a programhoz?


+1: Minden

Annyira egyértelmű, hogy nem is akartuk a listába beletenni: szinte minden fontos épület és tér az V. kerületben van. A Parlament, a Kossuth tér, a Vörösmarty tér, a Váci utca, a minisztériumok, az atombunker, az Akadémia, a Bazilika, a Duna-korzó, az MNB, sőt az egész banknegyed. Már csak a Várat kéne valahogy átúsztatni a Dunán.


Magyarország három legmagasabb „igazi”, azaz nem antenna, adótorony vagy kémény épületéből kettő itt van: a Parlament és a Bazilika. A belvárosi örömöt csak az esztergomi bazilika rontja le, az ugyanis a csúcstartó.