Eddig 15 áldozata van a kanyarónak Ukrajnában

Fotó: RIA Novosti / Igor Zarembo

-

Hetente 600-800 új beteget regisztrálnak.


Belehalt a kanyaróba egy 12 éves, mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban – írta a mukachevo.net. Roman Snyicer, a kórház főorvosa szerint a fiút szombat reggel szállították be a kórházba, és állapota közepesen súlyos volt. Körülbelül egy héttel korábban betegedett meg, otthon ápolták. Kanyaró ellen nem volt beoltva.

Mivel állapota rohamosan romlott, az intenzív osztályra vitték, de az életét már nem tudták megmenteni.

A szülők feljelentést tettek, mert állításuk szerint a kórházban meghamisították gyermekük leleteit. A fiút a megyei kórház egyik orvosa kezelte járóbetegként. Az állapota alapján ugyanis az orvos úgy ítélte meg, hogy nem szorul kórházi ellátásra. A beteg utoljára múlt szerdán járt nála.

Snyicer megerősítette, hogy a kórház orvosa engedéllyel praktizál privátként is, és a megye egyik legjobb orvosának nevezte.

A fiú az idén már a kanyaró 15. halálos áldozata Ukrajnában. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint az év eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg kanyaróban, közülük több mint 20,5 ezer a kiskorú. Az utóbbi hetekben országosan hozzávetőleg 600-800 új beteget regisztrálnak.

A múlt héten negyvenöt gyerek és egy állapotos tanítónő betegedett meg Csernyivci megye egyik iskolájában. Az iskolában karantén miatt beszüntették a tanítást. Ivano-Frankivszban három iskolában rendeltek el a múlt héten tanítási szünetet, a hónap közepén pedig Vinnicja megye két iskoláját karantén alá.