Dzsihadistáknál kötött ki az amerikaiak lőszere

-

Teherautókkal és lőszerrel fizetett a szabad átvonulásért egy amerikai kiképzésű szíriai milicista parancsnok. A Pentagon fel van háborodva.


„Nagyon nyugtalanítónak“ tartja a Pentagon, hogy amerikai kiképzésű felkelők járműveket és lőszert adtak az an-Nuszra Front nevű dzsihadista szervezetnek. A hadianyagok átadása súlyosan megsérti a szír lázadók számára indított amerikai képzési program irányelveit már csak azért is, mert az an-Nuszra Front az al-Kaida terrorszervezet szíriai ága.

Az amerikai Central Command szerint a mérsékeltnek tartott parancsnok egy dzsihadisták által ellenőrzött területen való szabad áthaladásért fizetett hadianyaggal. A Pentagon közleménye szerint fegyvereket nem kapott az an-Nuszra Front, és harcosok sem álltak át a milíciából a dzsihadisták oldalára.

Pat Ryder, a CENTCOM szóvivője közölte, hogy a történtek felderítésére vizsgálatot indítottak. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet arról tájékoztatott az előző héten, hogy megérkezett Szíriába az Egyesült Államok által kiképzett ellenzéki fegyveresek második, hetvenöt fős csoportja.

Az Egyesült Államok hadereje az év elején bejelentett tervek szerint évi 5400 szíriai ellenzéki fegyveres kiképzését tervezte a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő Szíriával szomszédos Törökország és Jordánia területén. Ugyanakkor a májusban indult program egyelőre a tervezettnél jóval szerényebb eredményt ért el. Az első hatvan kiképzett a bevetése után azonnal az an-Nuszra Front támadása alá került, sokukat megölték vagy elfogták, mások közülük elmenekültek.