Durvának ígérkezik az elnökjelöltek utolsó tévévitája

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Az amerikai elnökválasztás jelöltjeinek utolsó televíziós vitáján Donald Trump vendége Barack Obama jelenlegi elnök féltestvére, Malik Obama lesz.


A vitát magyar idő szerint csütörtökre virradóra a nevadai Las Vegasban tartják. A műsorvezető ezúttal a 69 éves Chris Wallace lesz, aki a Fox News, a konzervatívok kedvelt televíziójának főmunkatársa.

A vita hat témával foglalkozik majd, mindegyikre tizenöt percet szánva: a költségvetési hiánnyal és a nagy társadalmi programokkal, a bevándorlással, a gazdasággal, az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bírósággal, a nemzetközi politika legégetőbb kérdéseivel és az elnöki poszt ellátásához szükséges alkalmasság kritériumaival.Valamennyi elemző egyetért abban, hogy Donald Trump számára ez lesz az utolsó esély, hogy a választások előtt fordítson a saját – egyre rosszabb – kilátásain. Az összes közvélemény-kutatás azt mutatja ugyanis, hogy Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje országszerte növeli támogatottságát, és vagy elhúz Donald Trump előtt, vagy fej-fej mellett halad vele, elsősorban az úgynevezett csatatérállamokban, vagyis azokban a szövetségi államokban, ahol a választók pártpreferenciája nem állandó s nem kiszámítható, hol erre, hol arra a pártra szavaznak. A csatatérállamok közül Trump jelenleg egyedül Ohióban vezet.

A korábbi tapasztalatok szerint az utolsó elnökjelölti vita általában a leghevesebb, legszemélyeskedőbb, legcsúnyább stílusú. Donald Trump, miután a napokban közölte, hogy „megszabadult a láncoktól”, azaz nem érzi magára nézve kötelezőnek azt, hogy a Republikánus Párt nevében lépjen fel, éppen hogy a lovak közé dobhatja a gyeplőt, és minden korábbinál durvábban vitázhat. „Ez lehet a mostani választás legundokabb vitája" - fogalmazott a The Hillnek Matt Mackowiak republikánus stratéga.

Trump maga jelentette be, hogy meghívta a vitára Obama elnök Kenyában élő féltestvérét, Malikot, akinek kifejezetten rossz a viszonya az elnökkel, és már korábban úgy nyilatkozott amerikai újságíróknak, hogy a republikánus jelölt híve és támogatója.


Malik Obama


A vita előtt a Trump-stáb vitt be egy ütést Clintonéknak: kedden nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyen Scott Foval, az Emberek az amerikai útért nevű demokrata párti aktivista szervezet politikai igazgatóhelyettese azt magyarázza, hogy milyen módszerekkel lehet erőszakot szítani egy-egy rendezvényen. „Megvan ehhez a forgatókönyv” – mondja Foval.Kifejti, hogy ha az erőszak a rendezvény helyszínén kívül történik, a média akkor is nagy teret ad neki. „Tehát mindegy, hogy a gyűlés helyszínén belül vagy kívül történik, a lényeg az, hogy konfliktust robbantsunk ki” – okítja az aktivistákat Scott Foval. Majd részletezi, hogy először vitát kell kirobbantani, lehetőleg pszichopatákkal folytatandó beszélgetések, szópárbajok révén, s szerinte: „mindig lehet találni néhány seggfejet, aki erre alkalmas”.


Eközben a regnáló elnök, Barack Obama is beleszólt a kampányba: az olasz kormányfővel folytatott megbeszélése után egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az, aki már azelőtt nyafogni kezd, hogy a játszma, amelyben győzni akar, véget ért volna, vagy kudarcaiért másokat hibáztat, az totálisan alkalmatlan arra a munkára, amelyet a mindenkori amerikai elnöknek el kell végeznie.A republikánus jelölt mindeddig egyetlen bizonyítékkal sem szolgált róla, azonban a stábjához közel álló Fox televízió nemrég arról számolt be, hogy szerintük az amerikai választók névjegyzékében 4 millió olyan ember szerepel, akik vagy nem szavazhatnak, vagy már halottak.