Durva kamuváddal akarta sározni a tanártüntetést Bencsik András

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

-

A Pedagógusok Szakszervezetének vezetőjéről tette közzé, hogy az egykori ÁVH-vezér, Péter Gábor gyereke. Csakhogy ez nem igaz.


Durva rágalommal állt elő Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, a Békemenetek egyik szervezője: egy azóta már eltávolított Facebook-posztban azt állította, hogy a Pedagógusok Szakszervezete vezetőjének, Galló Istvánnénak Péter Gábor, a hírhedt ÁVH-s az apja.


Bár a vezetéknév stimmel – Galló Istvánné leánykori neve Péter Piroska –, azonban egy gyors Google-kereséssel is kideríthető, hogy a szakszervezeti vezető édesanyja nem azonos Péter Gábor feleségével, Simon Jolánnal. Ráadásul a matek sem stimmel: Péter Gábor börtönben ült Galló Istvánné születése előtt kilenc hónappal.

Galló Istvánné megkeresésünkre megerősítette: az állítás nem igaz, apja Péter Ferenc egyetemi adjunktus, édesanyja Kovács Ilona. Az mno.hu-nak azt mondta, megteszi a szükséges lépéseket Bencsik ellen.


A rágalmazó poszt


A posztot Bencsik András szerdán 14 óra előtt tette közzé, az eltávolításáig eltelt két óra alatt csaknem 500-an megosztották, több mint 100 komment is volt alatta.


Bencsik amúgy a pedagógustüntetések főalakjaként állította be a szakszervezeti vezetőt. A szakszervezet azonban nem szervezője a mai, a miskolci Herman Ottó Gimnázium petíciója nyomán tartandó fáklyás tüntetéseknek. A PSZ-nek a jövő hét végén lesz demonstrációja.