Dróntámadás katonai vezetők ellen Jemenben

Fotó: AFP / ADEK BERRY

-

A húszi lázadók díszszemle elleni merényletének öt-hat halálos áldozata is lehet.


Dróntámadást hajtottak végre egy katonai díszszemle ellen síita húszi lázadók csütörtökön a délnyugat-jemeni Lahidzs kormányzóságban, a merényletben többen meghaltak, a sebesültek között van a jemeni hadsereg vezérkari főnöke és több más magas rangú katonai vezető is - jelentette a helyi média.

A jemeni kormányerők Áden városától északra található katonai támaszpontján rendezett parádén mintegy nyolcezren vettek részt, köztük több magas rangú katonai vezető. A drónra szerelt robbanószerkezet az ő páholyuk közelében lépett működésbe röviddel az évnyitó díszszemle kezdete után.

A sebesültek között van Abdullah an-Naki, a jemeni hadsereg vezérkari főnöke, Szaláh az-Zindáni, a vezérkari főnök helyettese, Mohammad Száleh Tamah, a katonai hírszerzés igazgatója, Ahmed at-Turki, Lahidzs kormányzója, valamint további 15 magas rangú katonatiszt - mondta el az Abed-Rabbó Manszúr Hádi elnökhöz hű erők egyik tagja, aki ott volt a támadásnál.

"Láttuk leereszkedni a drónt a parancsnokok páholyánál" - mondta a névtelenül nyilatkozó forrás. "Azt hittük, hogy a díszszemléről tudósító egyik tévécsatorna készít felvételt vele, majd a drón hirtelen felrobbant, pont a katonai vezetők előtt" - tette hozzá.

Egy másik katonai forrás szerint a robbantásos merényletnek legalább öt halálos áldozata van.

Helyi kórházi források hat halottról és tizenkét sebesültről adtak hírt.

Moammar al-Erjáni jemeni tájékoztatási miniszter rámutatott: a támadás azt bizonyítja, hogy a húszik nem állnak készen a békére, és csak kihasználják a fegyverszüneteket arra, hogy megerősödjenek. Erjáni felszólította a nemzetközi közösséget, hogy álljon ki a jemeni kormány mellett, és kényszerítse fegyverletételre, illetve a városokból való kivonulásra a felkelőket.

A tárcavezető szerint a támadás újabb bizonyítéka annak, hogy Irán folytatja a húszik felfegyverzését és Jemen destabilizálását. Erjáni tudomása szerint két magas rangú katonai vezető sebesült meg a merényletben.

A húszik szócsövének számító al-Maszira tévécsatorna is hírt adott arról, hogy a felkelők drónja "egy csapat megszálló és zsoldos" ellen intézett támadást az al-Anad katonai támaszponton. A lázadók megszállóként utalnak a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióra, zsoldosként pedig a jemeni kormányerőkre.

A húszik novemberben azt ígérték, hogy felhagynak a nemzetközileg elismert jemeni kormány, valamint arab szövetségesei elleni drón- és rakétatámadásokkal. Azonban a felek között újra kiéleződött a feszültség az ENSZ égisze alatt létrejött, Hodeida térségére vonatkozó tűzszünet életbe léptetésével és a kikötőváros birtoklásával kapcsolatban.

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. A szaúdi vezetésű arab koalíció erői 2015 tavaszán avatkoztak be a konfliktusba, miután az Irán támogatását élvező húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.

(Nyitóképünk illusztráció.)