Döntött a bíróság: egymilliót kell fizetnie a Fidesznek

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Fővárosi Törvényszék első fokon elítélte a Fideszt, mert az megsértette a Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogait.


Az ügy előzménye, hogy a Magyar Helsinki Bizottság szerint a Fidesz egy korábbi, „elfogadhatatlan stílusú, sötét időket idéző” közleményében hamis állítások voltak olvashatók. A nagyobbik kormánypárt akkori közleménye szerint a „nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani” a bevándorlókról.

A 444 szerint a Fővárosi Törvényszék most kimondta, hogy a Fidesznek egymillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a Helsinki Bizottságnak, ráadásul egy közleményt is ki kell adniuk, amelyben sajnálatukat fejezik ki, hogy adathamisítással vádolták a jogvédőket.

Nem ez az első eset, hogy közleményben kell a Fidesznek bocsánatot kérnie. Egy korábbi esetnél a honlapján és a Magyar Nemzet apróhirdetései között hajtotta végre a bíróság által kiszabott büntetést. Most viszont ezt nem teheti meg a párt, hiszen a bíróság döntése szerint az Országos Sajtószolgálaton keresztül kell megjelentetnie egy közleményt.


Az akkori bocsánatkérés