DNS-vizsgálat után engedné be a kiskorú menekülteket a kormány

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Rogán Antal szerint a menedékkérők valós korát állapítanák meg a vizsgálattal.


Orbán Viktor az ülésen hangsúlyozta azt is, Magyarország továbbra is fontosnak tartja a határok védelmét és azt, hogy minél kevesebb illegális bevándorló – sőt, ha lehet, akkor egyetlenegy sem – jusson be az Európai Unió területére – mondta az Európai Néppárt szombati ülése után Rogán Antal.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány minden korábban hozott intézkedését, beleértve a tranzitzónákat, fenn akarja tartani. Rogán szerint ezzel Magyarország teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a schengeni egyezményben rögzítettek.

A kormány hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak akkor, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban abba a korcsoportba tartoznak-e.

A tranzitzóna létét boncolgató kérdéseket és kéréseket viszont nem tudja megfontolás tárgyává tenni a kormány. A kormány szerint az része a határvédelemnek, és nem zárt, nem őrzött, szabadon lehet onnan távozni, csak az unió területére nem lehet belépni onnan, amíg a szükséges idegenrendészeti eljárások le nem záródnak – mondta Rogán.