Dízelbotrány után itt a tévébotrány

Fotó: JOHANNES EISELE / DDP / AFP / JOHANNES EISELE / DDP / AFP

-

Hogy lehet az, hogy nemcsak az autók, hanem a Samsung tévéi is kevesebb energiát fogyasztanak tesztelés közben, mint amikor a valóságban használják őket? – teszi fel a kérdést a Guardian.


Nem csak az autógyárak csalhattak a teszteken: a Guardian arról ír, hogy egy független labor vizsgálata szerint néhány Samsung tévé Európában kevesebb energiát fogyaszt tesztelés közben, mint a valóságban. A lap emlékeztet a VW esetére: a múlt héten derült ki, hogy világszerte 11 millió autót hívhatnak vissza programhiba miatt. Kiderült ugyanis, hogy az autók a teszteken kevesebb káros anyagot bocsátottak ki, mint a valóságban.


-


A Samsung tagadja, hogy becsapta volna a vásárlókat. A dél-koreai cég azzal védekezik, hogy egészen mások a körülmények tesztelés során és a valóságban, az emberek sok akciófilmet, sportközvetítést, időjárás-jelentést néznek, ezeket nem tudják imitálni a próbákon.


Az Európai Bizottság is vizsgálódik, nem csak kizárólag ebben az ügyben: arra kíváncsi, hogy ez a gyakorlat az autó- és a tévéiparon kívül elterjedt-e máshol is.


Frissítés: Az ügyben a Samsung Electronics lapunkhoz újabb közleményt küldött:

„Határozottan visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyek szerint TV beállításaink egyikét úgy alakítottuk volna ki, hogy az a hatósági laboratóriumi tesztek során megtévesztő eredményeket adjon az eszköz energiafogyasztásáról.

A Motion lighting nem egy olyan beállítás, amely csak a minőségellenőrző tesztek során kapcsol be. Éppen ellenkezőleg: olyan alapbeállítás, amely mind laboratóriumi, mind pedig otthoni körülmények között működik, a TV üzembe helyezésével automatikusan bekapcsol, és mindaddig bekapcsolva marad, amíg a vásárló a Standard módban kívánja használni a készüléket.

A Motion lighting beállítás egyike azon megoldásainknak, amelyeket azért fejlesztettünk ki, hogy TV-technológiánk környezeti hatásait csökkenthessük. Vállalatunk nagyon büszke ezekre a technológiákra, és a jövőben is további innovációra törekszik ezen a területen.”