Disznóólban nevelte két gyerekét egy anya és élettársa

-

Az esetre két éve derült fény, az akkor egy- és négyéves kislányok azóta nevelőszülőkhöz kerültek.


Két éve a gyermekvédelem munkatársai egy miskolci Csermőkei úti lakcímet kerestek fel, miután egy szomszéd bejelentést tett. A házban szörnyű állapotokat találtak: a lánytestvérek tetvesen játszottak a földön a koszos pelenkáikkal. A lakóhelyiség is mocsokban úszott; mindenhol szemét, romlott ételmaradékok és csikkek. A házban sem tisztálkodásra, sem főzésre alkalmas berendezés nem volt. A szomszéd disznóólból pedig ürülék folyt át a gyerekekhez. Kiderült az is, hogy az anya élettársa rendszeresen bántalmazza a kisgyerekeket.


Az anya és élettársa ellen – akik mindössze húszévesek voltak akkor – a napokban emeltek vádat, tudta meg a Népszabadság. Felfüggesztett börtönbüntetést és a szülői felügyeleti jog megszüntetését javasolta az ügyészség a bíróságnak.

A lap szerint egy tehetősebb roma vállalkozó lovait gondozta a férfi, cserébe kapták meg a korábban állattartásra használt épületet. A gyerekvédelem vizsgálatakor a kisebbik gyereken sérüléseket találtak, az anya azt mondta, kiesett a babakocsiból. Ezért őt akkor kórházba, testvérét pedig nevelőotthonba vitték.

A gyerekek később a dédszülőkhöz kerültek, de róluk is kiderült, hogy nem képesek felnevelni őket. A két gyerek két hete került nevelőszülőkhöz, anyjuk felügyeleti jogát szüneteltetik. Az anya azóta újabb gyermeket szült, akit már szülés után nevelőszülőkhöz vittek.