Dirk Gerkens távozása az RTL Klub és a kormány közötti békekötés ára?

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

A 444.hu szerint Lázár János és az RTL Klubot tulajdonló Bertelsmann felső vezetése alkudozik egymással személyesen, közel a kiegyezés. A Fidesz vezetői az elmúlt fél évben többször is mást gondoltak a „háborúról”.


Tíz százalék alá csökkenti a kormány hamarosan a most az RTL Klub bevételeinek 50 százalékát elvonó reklámadót, cserébe a legnépszerűbb magyarországi kereskedelmi csatorna „letekeri a politikát” hírműsoraiban, Dirk Gergens vezérigazgató pedig távozik – a 444.hu információi szerint ez az alku formálódik a tévé vezetése és a kormány között.

A 444.hu arról ír, a kormány nevében eljáró „Lázár János már több egyeztetési körön is túl van a nemzetközi RTL Group e térségért felelős alelnökével, Andreas Rudassal és Guillaume de Posch vezérigazgatóval. Korábban találkoztak Münchenben, és múlt héten itthon, a Parlamentben is, és hamarosan Berlinben újabb fontos kör következik”. Az RTL az Origónak megerősítette a tárgyalások tényét.Az RTL Klub és a kormány között azt követően mérgesedett el a viszony hogy a kabinet reklámadó bevezetéséről döntött, amire a csatorna úgy reagált, hogy bulvárhíradóját erősen kormánykritikusra hangolva Lázár János, Szijjártó Péter meggazdagodásával és egy sor, fideszes politikusokat érintő kellemetlen üggyel kezdett el foglalkozni.

A kormánypárt hozzáállása azóta érdekes, nem is mindig könnyen követhető változásokon ment át. A VS.hu-nak a Fidesz vezetésében az elmúlt hónapokban beszéltek már arról is, hogy „ha harc, legyen harc”: érdekes volt például, amikor a nyár elején egy befolyásos kormánypolitikus arról beszélt, „megvan a muníciójuk” a Magyar RTL vezetésével szemben, például, hogy milyen sok prémiumot vesznek fel – bő egy héttel később közölte a Napi Gazdaság az érintettek által felvett jutalmakról szóló cikkét, de sajnos sikerült egy tizedesvessző elnézésével a tízszeresére emelni a valós összegeket.Ezek után hónapokon keresztül az ignorálás volt a jellemző: több kormányzati és Fidesz-forrás is rendszeresen úgy beszélt az RTL-ről, mint aminek „úgysincs befolyása a kormány támogatottságára”, így „nem kell velük foglalkozni”. Csakhogy az RTL Klub nézettsége nőtt a kormánykritikus híradónak is köszönhetően, a Fideszé viszont meredeken apadni kezdett az év végére.

Ehhez adódott, amiről a VS.hu is írt korábban (és ami alátámasztani látszik a 444.hu információit is), hogy Angela Merkel jövő keddi látogatása előtt a Fidesz lehetőleg minden létező vitás kérdést igyekszik lezárni, legyen az az elektronikus útdíjfizetési rendszer vagy éppen az RTL Klub. Bár korábban egy a Fidesz médiaügyeire rálátó forrásunk arról beszélt, mivel tudomásuk szerint „az RTL-t nem fogja megvédeni a német kormány”, ezért ”lehet velük háborúzni”, a helyzet mégis fordulni látszik, vagy legalábbis a minimális kockázatokat is igyekszik kiküszöbölni a magyar–német kapcsolatok rendezésén dolgozó kabinet.

A kérdés már csak az, mit szól ehhez a Magyar RTL vezetése: mint a 444.hu is emlékeztet rá, Dirk Gerkens maradna, és vinné tovább a kormánykritikus vonalat. Kérdés persze, hogy döntési helyzetben lesz-e, mivel a 444.hu információi szerint a szerződése hamarosan lejár.