Direkt akart cirkuszt a kormány a bevándorlós plakátokkal

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Aktivizálni a választókat, és üzenni az embercsempészeknek - kormányzati források szerint ezek voltak a célok a plakátkampánnyal. A kerítés ötlete csak később jött.


Nemcsak, hogy számított a kormány a heves ellenzéki reakciókra a bevándorló-ellenes plakátkampány elindításakor, információink szerint kifejezett szándéka volt, hogy minél nagyobb csinnadratta legyen az akció körül. A hazánkba egyre nagyobb számban érkező menekültek problémája a kormány megbízásából készült egyik korábbi közvélemény-kutatás szerint ugyanis nem nagyon foglalkoztatta a kormánypárt támogatóit, a kampány keltette felhajtás azonban az újabb mérések szerint aktivizálta a Fidesz szavazótáborát.

Ez egyrészt mindenképp jól jött a népszerűségi mélypontján lévő pártnak, hiszen a miniszterelnök körüli kommunikációs stáb hosszú ideje nem találta azt a „csodafegyvert” - témát vagy szlogent-, amivel a tavaly nyárra kifújt rezsicsökkentés helyett a párt ismét magához vonzhatja az elpártolt és elbizonytalanodott szavazókat. (Az eddigi kommunikáció kudarcáról és a Fidesz képviselőinek plakátkampánnyal kapcsolatos reakciójáról itt olvashat.)

Az akció körüli felhajtás másik célja egymástól független kormányzati forrásaink szerint az volt, hogy a kormány bevándorló-ellenes hozzáállásának híre az embercsempész szervezetekhez is eljusson, amelyek a fejleményeket - köztük a szerb határra tervezett kerítésrendszert - figyelve emiatt ezután háromszor is meggondolják majd, hogy Magyarországon keresztül próbálják-e az Európai Unióba juttatni klienseiket.A szerb határra tervezett 175 kilométeres kerítés információink szerint a plakátkampány kezdetén egyébként még nem volt benne a pakliban, a kormány eredetileg csak a szabályozás átalakításában gondolkodott. Az úgynevezett biztonságos ország kategóriájának bevezetésével az innen érkező illegális határátlépők ugyanis oda visszatoloncolhatók lennének, szemben a jelenlegi uniós szabályozással, amely szerint a menekülteket és bevándorlókat abban az országban kell ellátni, amelynek határát átlépve az EU területére érkeztek.

A fizikai határzár ötlete azután került elő, hogy több uniós állam kilátásba helyezte határai lezárását a tömegével érkező menekültek elől (Franciaország és Ausztria a hétvégén meg is tette), emiatt ugyanis valószínűleg még nagyobb terhelésnek lesz kitéve a déli magyar határszakasz.

A határőrizet megerősítése kormányzati forrásaink szerint nem lett volna megfelelő, hiszen eddig is elfogták a zöld határon próbálkozókat. A kormány új célja azonban az, hogy a bevándorlók egyáltalán ne is jussanak be az országba, márpedig egy önmagában is elrettentő, több méteres, őrizettel is megerősített kerítés más országok tapasztalatai alapján hetedére csökkenti a próbálkozók számát. Aki ezek után mégis megpróbál átjutni, az eddigiekkel szemben ráadásul már nem szabálysértést, hanem bűncselekményt követ majd el, ami azonnali eljárást és visszatoloncolást von maga után.

Menekültstátuszt a határzár kiépítése után így maximum azok kaphatnának, akik Szerbia felől szerb állampolgárként kérnének menedéket, ennek azonban minimális a valószínűsége, így a magyarországi menekülttáborokban rendelkezésre álló 3-4000 férőhely forrásaink szerint „bőségesen elég lesz” a jövőben.

A kerítés végéhez, a román-magyar határszakaszhoz a kormányzati logika szerint pedig azért nem fogják áttenni az embercsempészek az útvonalaikat, mert az uniós tag Romániába az említett brüsszeli direktíva szerint ugyanúgy visszatoloncolhatók az illegális határátlépők, mint az Ausztriában elfogottak Magyarországra.