Der Standard: tragikus, hogy a magyarok többsége támogatja Orbánt

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Der Standard a Telekom-botrány kapcsán ír Magyarországról, a Süddeutsche Zeitung a lengyelországi eseményekhez használja negatív mércének a magyar kormányt.


A Veszélyeztetett Kelet című kommentárban a szerző, Cathrin Kahlweit kiemelte: Lengyelországban a konzervatív kormány megpróbálja végrehajtani mindazt, amit „a konzervatívok Magyarországon már megcsináltak – szolgálójukká tenni az államot”, ez a törekvés azonban a lengyel kormány részéről „nem fog sikerülni”.


Hozzátette, hogy „a demokrácia leépítése” Lengyelországban oly gyorsan zajlik, hogy a pesszimisták is meglepődtek, és még Orbán Viktor magyar kormányfő sem volt ennyire „hatékony” 2010-ben, amikor másodszor hatalomra került, pedig ő „azért nagyon sietett”.

Brüsszelben és nyugat-európai fővárosokban meg is jelent az aggodalom, hogy Lengyelország „a »magyar modellt« utánozza”, de ez nem sikerül majd, mert „a »magyar modell« a maga nemében egyedülálló” – írta Cathrin Kahlweit a Süddeutsche Zeitungban.


Külföldről érthetetlen a kormány erős támogatottsága


Kifejtette, hogy „a »társadalom orbanizálása«, ami Magyarországon már meggyökeresedett”, hosszabb távon és teljes mértékben csak nagy „társadalmi költségek” árán ültethető át más uniós tagországokban, Lengyelország és Magyarország között pedig eleve kevés közös vonás van. Egyebek között hozzátette, hogy míg a lengyel társadalom szerinte nem hagyja, hogy a kormánypárt megfossza mindattól, amiért évszázadokig küzdött, Orbán Viktor egy „megosztott, (egymással) ellenségeskedő, tönkretett” társadalmat vett át, amelyben „nem volt és most sincs szervezett, hatékony ellenzék”, „az intenzív klienspolitika” révén „valamennyi fontos hálózat” a kormány irányvonalát követi, és az „ellenállás a bázisban marginális”.

Magyarországon megbüntettek egy vállalatot, mert egy kormányközeli zenész világnézetét „merészelte” kritizálni – olvasható a Der Standard című osztrák napilap szombati számának kommentárjában. A szerző meglátása szerint mindennek az az üzenete, hogy aki Magyarországon „morog”, az számolhat a kormány haragjával.

A cikkíró szerint ebben „az a tragikus”, hogy a magyar emberek többsége támogatja vagy tudomásul veszi Orbán kormányzását. Az Európa többi részén működő civil szervezeteknek, szakszervezeteknek, pártoknak vagy vállalatoknak azonnal meg kellene fontolniuk, hogy miképpen lehetne a magyar civil társadalmat feléleszteni – véli a szerző.