Az MSZP visszakérné Demeter Márta mandátumát

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A szocialisták nem tudják, képviselő marad-e, de azt szeretnék, ha nem maradna.


Kilépett az MSZP frakciójából Demeter Márta – írja a Népszava. A képviselő a pártot is elhagyja. Demeter 2014 óta országgyűlési képviselő, 2012 márciusától volt az MSZP országos elnökségének tagja, korábban az önkormányzati választásokon indult Zuglóban, jelenleg a kőbányai pártszervezet alelnöke. Az MSZP-frakcióban is a honvédelem, biztonságpolitika volt a reszortja. A hírt váratlanul érte a frakciót – írja a 24.hu.


Lemondatnák

Az MSZP emlékezteti Demeter Mártát, hogy parlamenti mandátumát az MSZP szavazóitól kapta, így ez a felhatalmazás csupán a szocialista frakcióban betöltött képviselői helyre vonatkozik – áll a párt közleményében. Demeter Mártának ezért vissza kell adnia parlamenti képviselői helyét, hogy azt a választók akaratának megfelelően továbbra is egy MSZP-s politikus tölthesse be – írja az MSZP.

A párt reméli, hogy képviselőtársuk „megfontolja ezt a körülményt, és tiszteli annyira a választók akaratát, hogy


a tőlük kapott felelősségteljes megbízatással együtt a parlamenti mandátumáról is lemond.

Nincs olyan szabály egyébként, amely arra kötelezné a képviselőt, hogy úgymond visszaadja mandátumát, megválasztása után azzal – akárcsak szavazatával – a képviselő szabadon rendelkezik.


A pártból is

A képviselő nemcsak a frakcióból, de a pártból is kilép – írja az MTI. A szocialistákat állítólag megdöbbentette Demeter döntése. Burány Sándor azt mondta, hogy frakciótrsa lépése teljesen váratlanul érte. A frakcióvezető-helyettes is megismételte, hogy – mivel Demeter Márta az MSZP támogatásával nyerte el mandátumát – azt várja el, hogy azt adja vissza a szocialista pártnak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint semmilyen előzménye nem volt a képviselő elhatározásának.


Nem akarnak váltást

Demeter úgy látja, nem a kormányváltás a célja az MSZP több formális és informális vezetőjének – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a képviselő ezért hagyja ott a frakciót és a pártot.

Demeter állítólag kifogásolta, hogy hiába tette szóvá a problémáit, nem kapott választ. Szerint ezek a – konkrétan nem kifejtett – problémák morális deficitet okoznak, aláássák az MSZP elkötelezett tagjainak mindennapi munkáját, és cserben hagyják Magyarország lakosságának csaknem felét. Demeter szerint több szocialista politikus érezhetően 2022-re készül.


Fél évig

A házszabály szerint ha a képviselő frakciótagsága megszűnik, akkor függetlenné válik. A független vált képviselő 6 hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat.

Demeter kilépésével az MSZP képviselőcsoportjának létszáma 28-ra csökkent, a parlamentben 11 független képviselő dolgozik.