Dél-Korea: kihallgatják a bukott elnököt

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

Megkezdődött kedd reggel Szöulban a leváltott dél-koreai államfő, Pak Gun Hje kihallgatása abban a korrupciós ügyben, amely a bukását okozta.


Az ügyészségre érkezve Pak azt mondta, bocsánatot kér a néptől, és őszintén fog részt venni a kihallgatáson. Pakot vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és államtitoksértéssel is vádolják. Kihallgatása éjfél utánig is tarthat. A volt elnök ártatlannak tartja magát.

Pak Gun Hjet, az országot a múlt század 60-as és 70-es éveiben irányító katonai diktátor, Pak Csong Hi lányát azért váltotta le a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy barátnője Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, a kormányzat pedig hatalmas összegeket sajtolt ki nagyvállalatokból, és a pénzek olyan alapítványoknál kötöttek ki, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pak Gun Hje volt Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából.

Pak felmentésével mentelmi joga is megszűnt.

Pak kihallgatására Észak-Korea is reagált. Egyrészt Pakot diktátorként említik, bukását pedig a "történelem szigorú ítéletének" minősíti az észak-koreai állami hírügynökség, amely korábban Pak családját "mocskos árulóknak" nevezte.