A dánoktól koppinthatták a magyar bevándorlásellenes plakátot

-

A dán Szociáldemokrata Párt bevándorlási plakátját vehették alapul a magyar nemzeti konzultáció felelősei, amikor a bevándorlásellenes hirdetést tervezték. A hasonlóság az Indexnek tűnt fel.


Dán bevándorlási plakát lehetett az alapja a magyarországi nemzeti konzultációt hirdető óriásplakátnak – írja az Index. Az üzenetet azonban kifordították: míg Dániában a Szociáldemokrata Párt Helle Thorning-Schmidt miniszterelnöknő arca mellé azt írta, „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell!”, addig Magyarországon a tervek szerint az szerepel majd az óriásplakáton, hogy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”


A bevándorlás kérdése Dániában is fontos belpolitikai téma, miután a Dán Néppárt szigorításokat szorgalmazott a nagyszámú menedékkérő miatt. A baloldal nem hagyta, hogy a témát egyedül a jobboldal aknázza ki, ezért tették ki a plakátokat még áprilisban.


Ez a dán plakát


Az Index úgy tudja, hogy a magyarországi plakát terveit a konzultáció kormányzati felelősei a Miniszterelnökségen készítették elő, de végső jóváhagyás előtt a Fidesz elnöksége is megtárgyalta. A hirdetésekre csaknem 400 millió forintot költenek, míg a nemzeti konzultáció 1 milliárd forintba kerül.


Az ellenzéki pártok kritizálták a nyilvánosságra került plakátot, Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont azt mondta, biztos benne, hogy a magyarok érteni fogják az üzenetet.