Csúcsfizetést kapnak az egyetemi kancellárok

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Nem fukarkodik az Emmi a kancellárok fizetésével: a tavaly kinevezett gazdasági vezetők 1,5 - 2,2 millió forint között keresnek. Van, akinek autó- és telefonhasználat is jár.


2 millió 231 ezer forintot vihet haza havonta a Semmelweis Egyetem (SE) kancellárjaként Szász Károly (fenti képünkön jobbra), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi elnöke – derül ki a VS.hu egyik olvasója által indított közérdekű adatigénylésekből. A birtokunkba jutott összegzés szerint ebből 1 millió forint közalkalmazotti jogviszonya alapján, 100 ezer forint pedig vezetői pótlékként jár a kormánypártokhoz közel álló volt PSZÁF-vezetőnek.

További 1 millió 131 ezer forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) döntése alapján kap kézhez a kancellár, „garantált illetménynél magasabb összegű illetmény” címén. Ez utóbbi összeg nagyságát a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint a munkáltató - ez esetben az Emmi - állapíthatja meg, azzal a kikötéssel, hogy egy év elteltével a közalkalmazottat minősíteni kell.

A kancellár fizetése e három tétellel együtt épp csak néhány ezerrel marad alatta a felsőoktatási törvényben rögzített fizetésplafonnak, amely a KSH által megállapított havi átlagos bruttó kereset (2015-ben 237.736 Ft) tízszeresében maximálja az állami fenntartású felsőoktatási intézmények alkalmazottainak járandóságát. Szász Károly a fizetésén túl telefon- és gépkocsihasználatra is jogosult.


A SE épülete a Nagyvárad térnél


A SE kancellárjánál is magasabb, 1 millió 417 ezer forintos munkáltatói kiegészítést kapott az emberi erőforrások miniszterétől Barta-Eke Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdasági vezetője, Ózd korábbi fideszes alpolgármestere. A volt politikus, aki 2010 és 2014 között az uniós pályázatokban közreműködő, azóta megszűnt Magyar Gazdaságfejlesztő Központ Zrt. vezetője volt, összességében viszont kevesebbet keres Szász Károlynál: a közalkalmazotti bértábla alapján járó alapilletménye ugyanis csak 182 600 forint, így a neki is járó 100 ezer forintos vezetői pótlékkal együtt is „csak” 1 millió 700 ezer forint a fizetése.

A Debreceni Egyetem gazdálkodása felett őrködő Bács Zoltán 1 millió 996 ezer forintot, míg a Corvinus Egyetemre kinevezett Pavlik Lívia 1 millió 900 ezer forintot keres az intézményektől elkért adatok szerint, Filep Bálintnak, a Széchenyi István Egyetem kancellárjának viszont már szűk fél millió forinttal kevesebb, 1 millió 500 ezer forint a fizetése.

A többi egyetem, köztük az ELTE, a Pécsi, és a Szegedi Egyetem a kötelező 15 napos határidő többszöri lejárta után sem válaszolt az adatigénylésekre, a Szent István Egyetem pedig kerek perec elutasította az adatok kiadását.Mindezek után szerettük volna a munkáltatói jogokat gyakorló erőforrás-minisztériumtól kikérni valamennyi kancellár illetményének listáját, a tárca sajtóosztálya azonban arra hivatkozva utasította el megkeresésünket, hogy közérdekből nyilvános adatként kérjük azt ki az egyes intézményektől.

Arra a kérdésünkre, hogy mi alapján differenciált a miniszter az egyes kancellárok illetménye között, az Emmi sajtóosztálya csak annyit írt, hogy „a kancellárok illetménye véleményünk szerint arányban áll az adott intézmény rektorának fizetésével, a kancellár által végzett munkával és a kancellárt terhelő felelősséggel.”

A rektorok fizetéséről utoljára két éve, a Magyar Nemzet szerzett információt. A 2013-as adatok szerint a 27 állami egyetem és főiskola vezetője közül hét keresett havi kétmillió forintot vagy többet. A járandóság akkori maximumát, bruttó 2 millió 131 ezer forintot Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem vezetője és Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora kapta meg.