Csontsovány gyermekek ezrei éheznek egy szír városban

-

Az elmúlt hetekben már sokan éhen haltak, de még mindig csak ígérik, hogy beengedik az ENSZ segélyszállítmányát.


Mintegy negyvenezer ember - köztük húszezer gyermek - vár élelmiszersegélyre az ostromzár alá vont szíriai Madaja városában, ahol az elmúlt hónapban már két tucatnyian éhen haltak - közölte az ENSZ és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet.


Madajai aktivisták a héten úgy nyilatkoztak, hogy egy ideje faleveleket és cserjéket ettek, de jelenleg hóvihar tombol a környéken, úgyhogy már azok sem maradtak. Egy másik beszámoló szerint a lakosok kénytelenek elpusztítani a kutyákat és a macskákat, és azok húsát enni, hogy táplálékhoz jussanak. Az interneten közzétett képeken csontsoványra fogyott gyerekek is láthatóak. A segélyszervezetek munkatársai kénytelenek kanalas orvosságokkal etetni a gyermekeket, mivel ez az egyetlen cukor- és energiaforrás, amihez hozzáférnek.A városba továbbra sem érkeztek segélyszállítmányok, de a világszervezet azon dolgozik, hogy minél hamarabb élelmiszert jutasson Madajába. A szíriai rezsim csütörtökön jelentette be, hogy lehetővé teszi a bejutást a felkelőcsoportok kezén lévő, a szíriai kormányerők által támadott településre, amely fél éve ostromzár alatt van.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője közölte, hogy eddig mind a szíriai rezsimhez hű, mind az ellenzéki fegyveresek akadályozták a segélyszállítmányok bejutását Madajába, de a jelenlegi állás szerint a következő néhány napon belül várhatóan beléphet majd az ENSZ konvoja a városba.

Legutóbb októberben engedtek be élelmiszer-szállítmányt a településre. Az utóbbi időben sokan menekültek Madajába a szintén ostrom alatt lévő, közeli Zabadániból is, ami tovább súlyosbította a helyzetet. December elseje óta legalább 23-an haltak éhen a szervezet által a városban felállított egészségügyi központban, köztük hat csecsemő.