Csökkent a természetes fogyás

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

-

Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg az első félévben, mint a tavalyi hasonló időszakban.


Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016 első hat hónapjában, mint az előző év azonos időszakában, mérséklődött a természetes fogyás - közölte a KSH pénteken az MTI-vel. Az első fél évben 43,6 ezer gyermek jött a világra, ami 1,8 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma ugyanakkor 9,5 százalékkal csökkent, 62,98 volt január és június között. A természetes fogyás idén 19,4 volt, 5833-mal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Februárban és márciusban többen, a másik négy hónapban kevesebben látták meg a napvilágot, mint tavaly. Április-júniusban átlagosan öt százalékkal visszaesett a születések száma 2015-höz képest. Ami a halálozásokat illeti, a májusi elenyésző emelkedést leszámítva az év többi hónapjában számottevően kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb mérséklődés január-áprilisban történt, ekkor az elhunytak száma átlagosan 14 százalékkal csökkent.Számuk 1,8 százalékkal csökkent


Az év során folytatódott a házasságkötések számának „hosszabb időszak óta tartó figyelemre méltó emelkedése". Az idén januártól júniusig anyakönyvezett 21,9 frigy 19 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Különösen a február-áprilisi növekedés volt jelentős. A születések száma régiónként különböző mértékben változott. Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön enyhén emelkedett, míg a többi régióban mérséklődött. A csökkenés a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon volt jelentős. Az elhunytak száma mindegyik régióban visszaesett, különösen a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön.