Csődeljárás fenyegeti a köztévét Romániában

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter / MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

Csődeljárás alá kerülhet a fizetésképtelenséggel küszködő román köztelevízió. Ennek érdekében a román parlament gyorsított eljárásban fogja módosítani az intézmény működését szabályozó törvényt.


A jelentős adósságot felhalmozó Román Televízió (TVR) helyzete napok óta központi téma Romániában, a pártok arról vitatkoznak, hogyan mentsék meg a nehéz anyagi helyzetbe került közintézményt - írja a Hotnews.ro hírportálra hivatkozva az MTI.


A portál szerint a pártok között már egyezség született arról, hogy a TVR vezetősége kérni fogja a csődeljárást. Azt remélik, ha átszervezik és hatékonyabbá teszik a tevékenységüket, átütemezhetik és törleszthetik adósságaikat. Romániában a közmédiát a parlament felügyeli.

A portál szerint a parlament a következő két-három hétben módosítani fogja a román közmédia működését szabályozó törvényt úgy, hogy a televízió igazgatótanácsa kezdeményezhesse a bíróságon a csődeljárást.

A portál emlékeztetett, az utóbbi hetekben több megoldási javaslat is felmerült a köztévé megmentésére, az egyik a TVR és a közszolgálati rádió összeolvasztása, ami ellen élesen tiltakoztak a rádióban dolgozók. A Román Rádió nyereségesen működő intézmény, és az ott dolgozók attól tartottak, hogy az összeolvasztás nyomán a történelmi adósságokkal terhelt televízió a rádiót is hasonlóan nehéz helyzetbe sodorja.

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej (47,7 milliárd forint) adóssága volt, amely zömét a társadalombiztosítási járulékok alkották. Korábban felmerült ennek eltörlése, de a portál szerint a törvényhozók elvetették a javaslatot, akárcsak a lakosság által fizetett, úgynevezett televízióadó megemelését.

A román televíziónak akkora a költségvetése, mint a két legnagyobb és legnézettebb kereskedelmi televíziónak, az öt csatornát működtető Antennának és a Pro Tv-nek együttvéve. A két utóbbi televíziónak összesen 900 alkalmazottja van, miközben a TVR-nek mintegy 2500, ugyanakkor a köztévé nézettsége alacsony.