Csendben ejtette a Fidesz a keményen dolgozó kisembert

Forrás: MTI/Rosta Tibor

-

Észrevétlenül kihátrált a Fidesz népszerűségnövelő csodafegyvernek szánt kommunikációs panel mögül, de továbbra is a középosztály alsó rétegeit akarja megszólítani.


A miniszterelnök kommunikációs stábja sokáig kereste azt a kérdéskört, illetve a hozzá tartozó kifejezést, amivel a tavaly nyárra kifújt rezsicsökkentés helyett a kormánypárt ismét magához vonzhatja az elpártolt vagy elbizonytalanodott szavazókat. Az már az év végére eldőlt, hogy a párt a középosztály alsó rétegeit, a munkából élőket akarják megszólítani, de jó ideig nem lelt rá a megfelelő nyelvi fordulatra. A „bérből és fizetésből élő” nem jöhetett szóba definícióként, mert azt a baloldal használta évtizedekig, és ugyanilyen okból kerülni akarták a „munkással” operáló jelszavakat is. A megoldást végül a brit konzervatív párt szlogenje , a hardworking people (keményen dolgozó emberek) honosításában találta meg a Habony Árpád vezette kommunikációs stáb.

A miniszterelnök februári évértékelőjében még ebben a formában dobta be az új panelt, pár nappal később azonban keményen dolgozó kisemberré fejlesztették tovább.

A kifejezést emlékezetes módon Rogán Antal frakcióvezető járatta csúcsra március elején, de a frakciótagoknak és kiadott ukáz alapján napi szinten használták a Fidesz és a KDNP egyéb politikusai is. Egy hónapja, a tapolcai időközi választás kampányában még akadt sajtótájékoztató, amelyen a kormánypárti jelölt húsz perc alatt 17-szer ismételte meg a szókapcsolatot. Azóta viszont kikopott a szlogen a fideszes megszólalásokból: kormánypárti nyilatkozatokban már egyáltalán nem kerül elő, a párt május 1-i közleménye is már „csak” keményen dolgozó emberek napjaként definiálta az ünnepet, de fontolgatják, hogy a teljes kifejezést eldobják.

A kisemberezés a VS.hu tapasztalata szerint már a kezdetekkor visszatetszést keltett a párt több vezetőjében és a képviselők körében is: sokan túlontúl mesterkéltnek, erőltetettnek, mások túl lekezelőnek, degradálónak találták a kifejezést.

Akadt olyan frakciótag, aki bevallása szerint „a nyakát is kitekerte volna annak az elmebetegnek”, aki kitalálta, és kötelezően a kormánypárti politikusok szájába adta a panelt, mások csak simán, csendben bojkottálták a használatát.

A brit konzervatívoknál sikeres szlogen a jelek szerint a magyar választóknak sem volt szimpatikus, nem állította meg a Fidesz ősz óta tartó népszerűségi lejtmenetét. A Fidesz egyik elnökségi tagja a VS.hu-nak ezt azzal magyarázta, hogy nem találták jól meg a hardworking people jó magyar megfelelőjét, a szókapcsolat az első Orbán-kormány idején bedobott „polgárral” vagy a baloldal által használt „bérből és fizetésből élőkkel” szemben nem vert gyökeret idehaza.

Egy magas kormányzati tisztséget is betöltő kormánypárti politikus szerint kifejezetten bánthatta, taszíthatta az embereket a lekicsinylő fogalmazás: „A keményen dolgozó emberre ne mondjuk már, hogy kisember, akkor sem, ha bányász vagy földmunkás. Ez olyan, mintha lenéznénk őket. Ráadásul automatikusan kizárja a kicsit jobb módúakat, pedig sokan ugyanúgy 14-16 órákat nyomnak le és a munkájuk ugyanúgy tiszteletre méltó lenne” – magyarázta a jelszó kudarcát.

A kiválasztott célcsoport, az alsó középosztálybeliek – Orbán Viktor fogalmazása szerint „a létra alsó fokán állók” – megszólítása forrásaink szerint viszont nem került le a napirendről: a cél továbbra is az, hogy a kormány olyan intézkedésekkel segítse mindennapi életüket, amellyel a rezsicsökkentéshez hasonlóan lekötelezheti, a Fidesz támogatójává teheti vagy tarthatja meg őket.