Csehország a török puccsra hivatkozva mégse fogad be 80 menekültet

-

Idén még egy kisebb, tavasszal nagyobb menekülthullámra számít a belügyminiszter.


Csehország az év végéig nem fogad be migránsokat Törökországból – közölte Milan Chovanec belügyminiszter a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Chovanec szerint ennek legfőbb oka, hogy máig sem tudni, mi is történt a közelmúltban valójában Törökországban.

Egy korábbi megállapodás alapján Csehországnak az év végéig 80 szíriai menekültet kellene befogadnia Törökországból.


Az év végéig senkit sem fogadunk be, mert a biztonsági átvilágításaink nagyon precízek.

Azok után, ami Törökországban történt, és mi nem tudjuk pontosan, mi is történt, államcsíny vagy ellenpuccs volt-e – indokolta álláspontját a cseh belügyminiszter.

Kifejtette: „a törökök ma katonailag nagyon hatékonyan beavatkoznak Szíriában, én azonban attól tartok, hogy ezt nem a szír lakosság érdekében teszik, hanem a kurdokkal való konfliktusokat próbálják megoldani. Félek attól, hogy ez a feszültségnövekedés, amelyet ma Törökország a kurdok irányában kiváltott, végül nem fogja-e Törökország destabilizációját jelenteni”.

Amennyiben csődbe megy a Törökországgal megkötött megállapodás (a menekültekről), akkor az idén még egy kisebb bevándorlási hullámra számíthatunk, majd egy jóval nagyobbra tavasszal – mondta a miniszter. Úgy vélte: a veszély ellenére sem szabad engedni a törökök követelésének, és anélkül megadni nekik az európai uniós vízummentességet, hogy teljesítenék az EU feltételeit. Amennyiben ezt Európa megteszi, teljes mértékben lejáratja magát – vélekedett Chovanec.

Kijelentette, hogy személyesen is támogatja egy európai hadsereg felállításának a javaslatát. Nem bízhatjuk magunkat a NATO-ra és az Egyesült Államokra, magunknak is harcképesnek kell lennünk – szögezte le a cseh belügyminiszter.

A jobboldali cseh ellenzék elutasítja és abszurdnak tartja ezt az elképzelést. Amennyiben valóban létrejönne egy európai hadsereg, az egy kis túlzással német hadsereg lenne – mutatott rá Pavel Blazek volt polgári demokrata igazságügyi miniszter.