Csapatokat vezényeltek a kulcsfontosságú kelet-ukrajnai városokba

Fotó: MTI / Mihajlo Palincsak

-

Porosenko elnök az oroszbarát lázadók offenzívájára számít - adta hírül a BBC.


Az államfő azzal az utasítással látta el a hadsereget, hogy védjék meg Mariupolt, Berdjanszkot, Harkovot és a Luhanszk megye északi részét. A biztonsági erők vezetőivel azután beszélt Porosenko, hogy a hétvégén választásokat tartottak a felkelők által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk megyében.

Mint mondta, elkötelezett a békefolyamat mellett, de javasolta egy fontos pontjának a törlését. A békefolyamat szeptember 5-én indult egy tűzszüneti megállapodással.

Porosenko ugyanakkor különleges státust kíván adni Donyecknek és Luhanszknak. A tervezett három évre a központtól független önkormányzatot kapnának, a választásokat december 7-ére írták ki. A két megyében szabadon használhatnák az orosz nyelvet, és a felkelők amnesztiát kapnának.

Az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött donyecki és luhanszki "népköztársaságban" vasárnap tartottak parlamenti és elnökválasztást. Moszkva másnap elismerte a voksolás eredményét, de az Egyesült Államok, az Európai Unió és Németország nem, ami megfigyelők szerint azzal fenyeget, hogy "befagyott konfliktus" alakulhat ki Kelet-Ukrajnában Moszkva és a Nyugat között. A megválasztott két megyei elnök, Alekszander Zakharcsenko és Igor Plotnyitszki beiktatási ünnepségeket tartott ma a kelet-ukrajnai területeken.