Csalódottak a kormánypártok ifjúsági szervezetei?

Fotó: MTI/MTVA / Nyikos Péter / MTI/MTVA / Nyikos Péter

-

A Tranzit eseménysorozatot 2009-ben hívták életre a Kommentár folyóirat kiadói, a közéletre nyitott fiatalok vitafórumaként. A szervezők a jobboldalon politizálnak, de a nyári fesztiválokra többször meghívtak liberális politikusokat is. Idén tavasz óta szünetelnek az évközi programok, és a nyári Fesztivál a határon is elmaradt.


A hivatalos indoklás miatt a választási kampányok túl sok energiát vettek el, de ősztől folytatódni fog a Tranzit előadássorozata. A szervező Kommentár Alapítvány érdeklődésünkre, hogy miért marad el az idei Fesztivál a határon, a következő választ adta:

„Az idei Tranzit - Fesztivál a határon rendezvény elmaradásának technikai okai vannak. Eddig sem rendeztünk minden évben fesztivált. Mindezek mellett kitűzött céljaink változatlanok: fórumot szeretnénk biztosítani a közéleti párbeszédre. Terveink szerint ősszel tovább folytatjuk a rendezvény-sorozatot a már eddig is megszokott rendezvényeinkkel”

A Tranzit két főszervezője Dömötör Csaba, kormányzati kommunikációért felelős helyettes-államtitkár és Böszörményi Nagy Gergely, a DesignTerminál vezetője. Dömötör régóta egyike azon jobboldali fiataloknak, akit esélyesnek tartanak arra, hogy az országos politikába kerüljön. A politikus ezért mindent meg is tett, tagja a Fidelitasnak, és a jobboldali fiatalokat megszólító Tranzitot 2009 óta szervezi úgy, hogy a résztvevők az utóbbi években már jóval az önköltségi ár alatt fizettek. Ehhez a Kommentár Alapítvány pályázott már a Nemzeti Kulturális Alaphoz is, ahonnan 2012-ben 3 és fél millió forint támogatást kaptak.

Dömötör emellett 2011 óta az Európai Néppárt ifjúsági tagozatának (YEPP) elnöke is. A párt 2014-es európai parlamenti listáján a tizenharmadik helyet kapta, éppen lemaradt a bejutásról. Ha az LMP-s Meszerics Tamás pár száz szavazattal kevesebbet kap, akkor Dömötör most Brüsszelben lenne képviselő. Eddig tanácsadó volt, és információink szerint szeretett volna előrébb lépni, de az EP-választások előtti elemzésekből is látszott, hogy valószínűleg esélytelen a bejutásra.Sértődés vagy fáradtság?

Ezért is terjed az a vélemény a tranzitosok között, hogy nem azért maradtak el az idei évben a programok, mert a választási év annyira elvette volna az erőt. Sokan úgy gondolják, hogy a szervezők haragudtak meg a Fideszre, mert a kormányzásba kevés fiatalt emeltek be. Ez nem csak az események résztvevői között terjed, de a két kormánypárt ifjúsági tagozataiban is hallani, hogy a kormánypártok elhanyagolták a hátországukat. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnél és a Fidelitasnál is arról beszélnek: Dömötör megsértődött, mert nem lett EP-képviselő.

A kritikusok szerint azok, akik évek óta keményen dolgoztak a Fidelitasban, nem kaptak igazán lehetőséget. Ágh Péteren kívül nincs is képviselője a fideszes fiataloknak. Ahol elindulhattak, ott esélyes volt a baloldali győzelem, a listán pedig már annyira hátul kaptak helyet, hogy akkor lett volna esélyük a bejutásra, ha a kormánypártok a kétharmadnál is jobb eredményt tudnak elérni - Dömötör technikailag még ekkor sem, 147. volt. Ez előzetesen is esélytelennek tűnt. A jelenlegi tagságból többen is azt mondták, hogy csak olyan fidelitasosok indulhattak el, akik régóta nem vesznek részt a szervezet életében, pusztán a kirakatba teszik ki a szervezetet. Az IKSZ-en belül a kevesebb parlamenti hely miatt csökkent az érdeklődés is a szervezet iránt. Míg az előző Parlamentben több képviselőt is adtak (Gaál Gergely, Stágel Bence, Rétvári Bence), Rétvári kiöregedésével már nincs senki a Parlamentben az IKSZ-esek közül. A szervezet 2012-ig az egyik legaktívabb politikai közösség volt, jelenleg viszont alig tudják megmozgatni a tagságot. Az idei nyári táborukban (ami nem a Tranzit) nagyjából százhuszan voltak. Egy korábbi ikszes vezető már tavaly azt mesélte, hogy belső csatározások gyengítik a szervezetet, sokan hagyják el az IKSZ-et.A Tranzit kapcsán az IKSZ egyik tagja azt azt mondta lapunknak, hogy Dömötör Csaba is a csalódottak közé tartozik, mert az anyapárt nem emelte feljebb, ezért megunta azt, hogy mozgassa a programokat. Kerestük Dömötört, hogy kommentálja ezt a hírt, de először e-mailben kérte kérdéseinket, majd jelezte, hogy a Kommentár Alapítvány fog helyette válaszolni. A Kommentár viszont erre a kérdésünkre nem felelt, csak a már idézett reakciót küldték: folytatják a Tranzitot.

Dömötör mellett megkerestük Böszörményi Nagy Gergelyt is, aki nem szeretett volna felelni a kérdéseinkre, mondván, csak a Design Terminál ügyeiben nyilatkozik. Böröcz László, a Tranzit egy másik szervezője is azt mondta, hogy a választási év miatt szünetel a programsorozat, de folytatni fogják az előadásokat és vitákat. A rendezvényen egyébként volt már előadó Schiffer András, a Lehet más a Politika párt társelnöke, Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere és Uj Péter a 444. főszerkesztője is.

Az „energiaelvonás” ellen szól, hogy 2010-ben is választási év volt, és akkor egy pillanatra sem álltak meg. Ugyanakkor négy éve csak két voksolás (országgyűlési és önkormányzati) volt, míg idén az Európai Parlament képviselőire is most kellett szavazni. Továbbá 2010-ben ellenzékből sokkal könnyebb volt a közélet iránt érdeklődők megmozdítása.

Úgy értesültünk, idén a parlamenti választások után mégis volt egy kislétszámú Tranzit. Ezt a programot nem hirdetették meg nyilvánosan, sőt, azok sem hallottak róla, akik már a kezdetek óta részt vesznek a Tranzitban. Ez pedig feszültségeket okozott.

A Dömötör politikai frusztráltságáról szóló érv ellen szól az, hogy miután nem jutott be az Európai Parlamentbe, információink szerint külön kérte, hogy ne kelljen visszamennie Brüsszelbe tanácsadónak. (Kisgyermeke miatt nem akart újra költözni.) Politikai csalódottsága ellen szól az is, hogy júniusban Kumin Ferenc helyére nevezték ki kormányzati kommunikációért felelős helyettes-államtitkárnak. Ez pedig elég magas pozíció ahhoz, hogy ne legyen elégedetlen a fiatal politikus.