Csak feljelentette a KEHI az Ökotársat – igaz, nem nevezte meg

Fotó: VS.hu / Kummer Janos / VS.hu / Kummer Janos

-

A gyanú szerint az Ökotárs éveken keresztül jogosulatlanul adott kölcsönt civil szervezeteknek. Az Ökotárs azt mondja, nem hibázott.


A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Norvég Alap felhasználásának ellenőrzése közben tett feljelentést egy szervezet ellen jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt. Piacfelügyeleti eljárást is kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál, de azt már július 17-én. A Kehi azt kifogásolta, hogy a vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesület, illetve alapítvány részére mintegy 5 éven keresztül adott visszatérítendő támogatásokat gyakorlatilag kölcsönökként, ami viszont tiltott, illetve engedélyhez kötött pénzügyi tevékenység. A jegybank egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.


Bár a Kehi nem árulta el, melyik szervezetről van szó, kizárásos alapon az Ökotárs Alapítvány lehet az érintett. Móra Veronika igazgató nem tud arról, hogy őket feljelentették volna, de a norvég pénzek szétosztásában részt vevő másik két szervezetnek nincs annyi alaptőkéje, hogy kölcsönt tudtak volna adni. Az igazgató azt mondta, az Ökotárs a saját alaptőkéjéből, esetenként, kérelemre adott áthidaló kölcsönt a különböző szervezeteknek, hogy azok be tudjanak adni uniós pályázatot. Olyan pályázatokról van szó, amelyeket utófinanszíroz az unió. Móra Veronika hangsúlyozta, ez „nem külső forrásból származó pénz”. Az ilyen összegek visszatérítendő támogatásként szerepelnek az alapítvány honlapján, a nemrég közzétett 2013-as beszámolóban is. Képernyőfotó 2014-09-03 - 17.46.54  A kamat nagyjából az inflációval egyezik meg. Móra Veronika azt mondta, könyvvizsgálójuk szerint a visszatérítendő támogatás nyújtása nem minősül üzletszerű tevékenységnek, így ők nem hibáztak. Az érintettek a kölcsönt jellemzően rendben visszafizetik.

Hiteleztek a civileknek

A VS.hu több alapítványt is megkeresett az Ökotárstól kapott forrás felhasználásával kapcsolatban. A Magosfa Alapítvány valamivel több mint 5 millió forint kölcsönt kapott az Ökotárstól tavaly. Egy utófinanszírozásos ökoturisztikai tartalomfejlesztésről szóló európai uniós projekt megvalósítása érdekében pályáztak az Ökotársnál. A pénz nem járt automatikusan, azt az Ökotárs elbírálta, azután kapták meg. Úgy tudják, ennek semmi köze nem volt a norvég civil alaphoz. A Magosfa egyik munkatársa azt mondta, a pénzt a szerződési feltételeknek megfelelően már nyáron visszafizették. A pénzből a többi között erdei játszóteret, kültéri kemencét építettek. Az Artemisszió Alapítvány elnöke, Szántó Diana azt mondta, ugyanazért kértek kölcsön, amiért a többi civil szervezet is: mert rá vannak kényszerítve. Az uniós projektek nagy részéhez ugyanis előfinanszírozás kell, ami problémát okoz, ha több pályázaton is nyernek egyszerre. A bankoknál vagy a kormánynál nem kapnak olyan segítséget, mint az Ökotársnál – mondta Szántó Diana. 2013-ban fordultak az Ökotárshoz hitelért három projekt kapcsán, ebből kettő EuropeAid-es volt, a globális nevelés magyarországi bevezetésére és erősítésére nyertek uniós pénzt. Az Ökotársnak év végéig kell visszafizetniük a hitelt. Szántó Diana azt mondta, a Kehi-feljelentés miatt nem aggódik, akkor kellene aggódnia, ha valaki bűncselekményt követett volna el. Erről viszont szerinte nincs szó.

Az Ökotárs ellen amúgy már nyomoznak a Norvég Alap ügyében hűtlen kezelés miatt. Az ügyről részletesen itt olvashatnak. A Norvég Alappal foglalkozó cikkeinket itt találják.