Csak érvényes személyivel engedik tovább a migránsokat a Balkánon

-

Macedónia, valamint a nyugat-balkáni útvonalon fekvő többi ország ezentúl nem engedi be azokat a migránsokat, akiknek nincsenek személyi okmányaik, illetve hamis dokumentumokkal utaznak, függetlenül attól, hogy melyik országból származnak - ebben állapodtak meg Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői szerdán Szkopjéban.


Goranco Szavovszki, a macedón rendőrség igazgatója a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: a cél a gazdasági bevándorlók kiszűrése. Hozzátette, hogy a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok összehangolják a regisztrációs tevékenységüket, az egységesített dokumentumok pedig megkönnyítik majd a migránsok ellenőrzését. Emellett a regisztrációkor egy egységes adatbázisba vezetnék be a belépők adatait, amelyet folyamatosan frissítenének. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Görögország is csatlakozik-e a kezdeményezéshez - fűzte hozzá a macedón rendőrség vezetője.


November közepe óta Macedónia, Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. Ily módon azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba. A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket.

A V4-es csúcstalálkozón Gjorge Ivanov macedón államfő és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is részt vesz - közölte Martin Ayrer, a cseh kormány szóvivője. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő már korábban közölte, amennyiben az Európai Tanács februári üléséig nem fog működni a török-görög határ védelme, a visegrádi országok egy B-tervvel állnak elő, amely megerősítené Macedónia és Bulgária határainak védelmét. Az EU csúcstalálkozójára a V4-ek kormányfői találkozója után három nappal kerül sor.

"Amennyiben az intézkedéseket (Törökország, Görögország, EU) nem sikerülne megvalósítani, akkor a helyzet megoldásának egyik lehetőségét a Bulgária, Macedónia és Görögország közötti határvédelem megerősítésében látom. A határőrizet megerősítéséhez ezeknek az országoknak a V4-ek és az EU többi tagállama is tevékeny segítséget nyújthatna" - mondta szerdán Bohuslav Sobotka.

A négy visegrádi ország vezetői - Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő - legutóbb december elején Prágában találkoztak. Egyetértettek egyebek között abban, hogy elfogadhatatlan számukra bármiféle "minischengeni övezet" kialakítása.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a nap folyamán leszögezte: Szerbia nem tud és nem is fog több százezer migránst befogadni, nem lesz a migránsok "parkolóhelye". Vucic arra a híresztelésre válaszolt, miszerint a Szíriáról és a migránsválságról szóló, csütörtökön kezdődő londoni nemzetközi konferencián arról is szó lesz, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatást adna Szerbiának a migránsok egy részének elszállásolására. A kormányfő hozzátette, Szerbia kész arra, hogy egy bizonyos számú migránst fogadjon, és részt vállaljon az európai kvótarendszerből, habár erre semmi sem kötelezi, hiszen nem tagja az Európai Uniónak. A szerb kormány tagjainak korábbi bejelentései szerint az ország különböző településein található befogadóközpontok körülbelül hatezer ember elhelyezésére alkalmasak.