Csak egyetlen kegyetlen módszerrel lehet megállítani a menekülteket

Fotó: SOOC / Nick Paleologos

-

A görög külügyminiszter szerint hiába zárják le a határokat, a menekültek akkor is jönnek majd. A megállításuk egyetlen módja, ha „lebombáznánk őket”. Sietve hozzátette, hogy ezt persze senki sem akarja.


Semmit sem jelent, hogy országok lezárják a határaikat. Németországba úgyis tovább érkeznek majd a menekültek, csak másik útvonalat választanak – mondta a görög külügyminiszter, Nikosz Kotziasz a Tageszeitung című német lapnak adott interjúban. A miniszter szerint jól mutatja ezt az Egyesült Államok példája, ahol hiába építettek a mexikói határra nagyon modern elektromos kerítést, és hiába kell egy sivatagon átkelniük, 2001 óta 41 millió ember vándorolt be az országba, ebből 13 millióan illegálisan. „Egy fal sem tudja megállítani a menekülteket.”


Az országát ért kritikákra Kotziasz úgy reagált, hogy akármennyi őrhajóval is védik a tengeren Európát, a jelenleginél többet nem tudnak segíteni.


Ha a menekülteket meg akarjuk állítani, háborút kell indítani ellenük. Le kellene őket bombázni, a hajóikat elsüllyeszteni, az embereket pedig hagyni megfulladni.

Hozzátette, hogy persze ezt senki sem akarja. A megoldás a szíriai béke lenne.


A miniszter megjegyezte, hogy saját hazájában több külügyminiszer is bírálja, hogy a görögök nem tesznek semmit, az EU-csúcson viszont csöndben vannak.

Az sem igaz Kotziasz szerint, hogy nem fogadják el az európai segítséget: a Frontextől 780 embert kértek, de végül csak 340 határőr érkezett hozzájuk, akik a regisztrálásban segítenek, de azt sem rendesen, mert délután három után már nem dolgoznak, a „hétvége pedig hétvége” náluk.

Decemberben a menekülteknek már csak az 55 százaléka érkezett Szíriából, egyre többen érkeznek viszont Marokkóból és Algériából egy jobb élet reményében. Ehhez ráadásul csak annyit kell tenniük, hogy vesznek egy 40 eurós repülőjegyet Isztambulba, aztán még 10 euróért egy buszjegyet a tengerpartig, ahonnan már átcsempészik őket a tengeren.

Éppen ezért Marokkót és Algériát biztonságos harmadik országnak minősíti Németország, ám a görög miniszter szerint nem ez a jó megoldás. Jobbnak tartaná, ha Törökország vízumkényszert vezetne be a két afrikai országból érkezőkkel szemben.


Csütörtökön a német belügyminiszter, Thomas de Maizière úgy nyilatkozott, hogy meghosszabbítják a határvédelmet, a rendőrök szakszervezetének elnökhelyettese szerint viszont már csak három hétig tudják fenntartani a határ őrzését. Közben ma a török miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu Berlinben találkozik Angela Merkel kancellárral, de még a tárgyalás előtt elmondta, több pénz követelnek Brüsszeltől.