Csak egy másolat, mégis 24 millió fontra biztosították

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-


Huszonnégy millió fontra (10,7 milliárd forintra) biztosították az alkotmányos alapjogok és a törvény előtti egyenlőség megalapozójának tekintett Magna Carta egy ritka másolatát, amely világ körüli turnéra indul az idén - jelentette be a brit kormány.

A herefordi katedrálisban őrzött darabot "a legkitűnőbb állapotban fennmaradt 1217-es Magna Cartaként", az 1215-ös eredeti okmány fontos átdolgozásaként tartják számon.

A biztosítással a brit államkincstár fedezi a károkat, amennyiben a 800 éves dokumentum elveszik vagy bármilyen sérülést szenved a turnén. A biztosítás szeptember 1-jétől az év végéig érvényes.

Idén egész Nagy-Britanniában megemlékeznek az alkotmányos alapjogok és a törvény előtti egyenlőség megalapozójának tekintett okmány, a Magna Carta Libertatum, vagyis a Nagy Szabadságlevél megszületésének 800. évfordulójáról.

Földnélküli János király a dokumentumot - sok későbbi képzőművészeti alkotás ábrázolásával ellentétben - nem aláírta, hanem pecsétjével látta el 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején, a legősibb, ma is uralkodói rezidenciaként működő királyi kastély, Windsor közelében.

A király és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy maga a király sem áll a törvények felett.

A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, öttucatnyi passzusából ma már csak három lelhető fel a brit törvénykönyvekben. A dokumentum nagy hatással volt jóval később született történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.