Csak egy karóra maradt a Szíriából jelentő izraeli hírszerző után

-

Cohen 1965-ben lebukott, nyilvánosan akasztották fel.


A Moszad visszaszerezte a Szíriában elfogott és kivégzett izraeli hírszerző, Eli Cohen karóráját – írja a ynet. Az órát egy közelmúltban végrehajtott műveletben fedezték fel, és megvásárolták annak a nőnek az unokájától, akinél az elmúlt évtizedekben volt. Az órát Izraelbe vitték, megvizsgálták és megállapították, hogy valóban az 1965. május 18-án Damaszkuszban nyilvánosan felakasztott Cohen tulajdona volt. Az órát a zsidó újév alkalmából, ősszel adják át a családnak.

Szofi Ben-Dor, Cohen lánya azt mondta, hogy az órán kívül semmijük sem maradt az apjától.

Az órát 1965 óta őrző nő unokái pénzhez akartak jutni, és ők keresték a kapcsolatot az izraeliekkel, remélve, hogy Jeruzsálem fizetné a legmagasabb árat. Egyelőre nem derült ki, hol zajlott az adásvétel.

Cohen 1924-ben született Egyiptomban. Fiatalon részt vett egy cionista ifjúsági csoport munkájában Alexandriában, majd egy izraeli irányítású helyi kémhálózatnak dolgozott. 1957-ben Izraelbe költözött, ahol pár év múltán beszervezték a Moszadba. Argentínába küldték, ahol felépítette egy gazdag szíriai üzletember hamis személyazonosságát, onnan egy év múlva Kamal Amin Tabet néven Szíriába telepítették.

Damaszkuszba érve 1961-től olyannyira sikeresen beépült az ország legfelsőbb irányító köreibe, hogy még hadügyminiszter-helyettesnek is jelölték. Kapcsolatait felhasználva folyamatosan értékes információkkal látta el az izraeli hírszerzést.

Főként a szíriai hadsereg Golán fennsíkon elfoglalt állásairól szerzett értesülései bizonyultak hasznosnak az 1967-es, hatnapos háborúban, amikor Izrael megszerezte a fennsík jelentős részét Szíriától. 1965-ben a szíriai elhárítás szovjet katonai tanácsadók segítségével lebuktatta, majd Damaszkusz egyik legnagyobb terén táblával a nyakában felakasztották. Földi maradványait azóta sem tudta megszerezni Izrael, noha jelentős erőfeszítéseket tettek érte.