Csak egy ingatlanügy nem pereg le Rogánról

Fotó: MTI/Marjai János / MTI/Marjai János

-

Hiába támadják az V. kerület ingatlaneladási gyakorlatát, Rogán azt állítja, az összes üzletet meg tudja védeni. A politikus egyetlen ügyet fájlal, a Pápa Marianne-nal kötött üzletet, ami miatt menesztette a kerületi jegyzőt. Rogán szerint nem ebben az ügyben nyomoznak a korábbi jegyző ellen.


A Károlyi körúti ingatlan ügye zavarta legjobban Rogán Antalt azok közül az V. kerületi ingatlaneladások közül, amelyekkel az újságok az elmúlt hónapokban foglalkoztak. Erről a politikus beszélt csütörtök este újságírók előtt.

Még decemberben a Blikk számolt be arról: a Károly körút 26. szám alatti, 212 négyzetméteres ingatlant 2011-ben az akkor Rogán vezette V. kerületi Pápa Marianne érdekeltségébe tartozó Classic Immo Kft-nek adta el. A cég előbb bérlő lett, pár hónappal később a bérlőnek járó elővásárlási jogra hivatkozva kedvezményesen meg is vásárolta az ingatlant. A lap arról is írt, hogy a vásárló annak a Portik Tamásnak az élettársa, aki ellen bírósági eljárások folynak, többek között gyilkosság miatt.

A Blikk cikke után több ingatlan eladásával is foglalkozni kezdett a sajtó. Az ügyeket felkarolta Juhász Péter, az V. kerület ellenzéki képviselője. Az Együtt társelnöke a héten tüntetést szervezett, illetve feljelentést tett a kerület ingatlaneladási gyakorlata miatt. Rogán csütörtök este újságírók előtt arról beszélt: a polgármesteri tevékenységét érintő támadások eljutottak arra szinte, hogy úgy érzi, meg kell szólalnia. A következő hetekben interjúkat ad, pereket indít az őt rágalmazó politikus ellen.

Rogán azt mondta: polgármestersége idején jogszerűen adták el az ingatlanokat, minden egyes adásvételt meg tud védeni. Az önkormányzati törvény a bérlőknek komoly jogokat biztosít, így egy ingatlan eladására az a legegyszerűbb mód, ha a bérlő elővásárlási jogát érvényesítve értékesítik az ingatlant. Enélkül jóval alacsonyabb áron lehetett volna csak túladni rajtuk. A bérlők megjelenése előtt pedig a legtöbb esetben egyáltalán nem találtak vevőt az ingatlanokra. Kedvezményt számos önkormányzat ad, a polgármestersége előtti időszakban, 2000 és 2007 között az V. kerület 5,6 milliárd forintos kedvezményt adott a vevőknek - mondta.

Rogán hosszan beszélt a Károlyi körúti ingatlan értékesítéséről. Még decemberben kiderült: Rogán 2013-ban vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben, amely törvénysértést nem állapított meg, de odavezetett, hogy bizalomvesztés miatt menesztette az önkormányzat jegyzőjét, Rónaszéki Lászlót. Rogán szerint a jegyző akkor hibázott, amikor engedte a Classic Immónak továbbértékesíteni az önkormányzattól kedvezményesen megvásárolt épületet. Ráadásul a cég ezt 50 milliós haszonnal tette meg.

Az önkormányzatnak elővásárlási joga volt, ezzel tudott volna élni még azelőtt, hogy Classic Immo továbbadta az ingatlant. Rogán szerint a jegyzőnek tájékoztatnia kellett volna a képviselő-testületet, hogy ezt az ingatlant korábban tőlük vásárolta meg a társaság. Ha erről szól a jegyző, akkor az elővásárlási jogra hivatkozva meg tudták volna támadni az üzletet.

A VS cikke alapján hétfőn derült ki, hogy az ügyészség a kerület korábbi jegyzőjét hivatali visszaélés miatt gyanúsította meg. Rogán szerint nem az ingatlan eladása miatt indult nyomozás a jegyző ellen, hanem a jegyző hatósági jogköreivel függhet össze az eljárás. Rónaszékit Rogán jó szakembernek írta le, akit a kerület korábbi polgármesterétől, a szocialista Steiner Páltól örökölt meg. Az ingatlaneladás miatti bizalomvesztés előtt a jegyző nem követett el olyat, amiért felmondhatott volna neki. Ráadásul a 2011-es önkormányzati törvény elfogadása előtt a jegyző munkáltatói jogait a képviselő-testület gyakorolta.

Rogán arról beszélt, hogy a Károly körúti ingatlan ügye azért fáj neki, mert az erről szóló újságcikkek Pápa Marianne-t összekötik Portikkal. Pápa december végén közleményében azt írta: Portikkal sem a múltban, sem jelenleg nem áll élettársi, illetve és üzleti kapcsolatban. Rogán tudomása szerint a Portik elleni nyomozás is erre a következtetésre jutott. A politikus arról is beszélt, hogy Portikkal nem találkozott soha, Pápa nevét pedig akkor hallotta először, amikor a Blikk beszámolt az ügyről decemberben.