Csak a Jobbik nem árulja el, mire költ százmilliókat az alapítványa

-

Az Átlátszó kérésére a legtöbb párt kiadta az adatokat, hogy kikkel és mire szerződtek a pártalapítványaik. Évente több mint 1,2 milliárd megy el elvileg tudományos, oktatási célokra, valójában inkább a pártok holdudvarát tartják el ebből a pénzből.


Egy kivétellel sikeresen kérte ki az Átlátszó a pártalapítványok gazdálkodási adatait: egyedül a „politikusbűnözők” elszámoltatását a zászlajára tűző Jobbik pártalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány tagadta meg az adatok kiadását. Szabó Gábor kuratóriumi elnök szerint ugyanis az éves összesítő számokat tartalmazó beszámolójuk, illetve honlapjuk megfelelő tájékoztatást jelent a kezelt közérdekű adatokról. Az Átlátszó pert indít az adatokért.

A többi pártalapítvány teljesítette az adatkérést, és kiadta azokat a szerződéseik tételes listáit, amelyeket az Átlátszó közzé is tett a honlapján. A pártalapítványok létrehozásáról még még 2003-ban hoztak törvényt, jelenleg kilenc párt jogosult összesen évente több mint 1,2 milliárd forint támogatásra. A pártalapítványok a törvény szerint tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végeznek, de az adatok szerint erős a gyanú, hogy valójában alig burkoltan politikai tevékenységet támogatnak.

A legtöbbet, idén 529,7 millió forintot a Fidesz háttérszervezete, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kapja. Ebből egy sor más, kormányközeli civil szervezetet finanszíroz: az elmúlt öt évben 135,5 millió forintot kapott Orbán Viktor miniszterelnök polgári körének háttérszervezete, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, 97 milliót a Batthyány Lajos Alapítvány, és 91,7 milliót a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány. 70,5 milliót kapott a Győri Tibor korábbi államtitkár tulajdonában lévő Nézőpont-csoport.

Az MSZP háttérszervezete, a Táncsics Mihály Alapítvány idén 234,2 forintot kap a költségvetésből. Az Átlátszó által kikért adatokból az derül ki, hogy a szocialisták inkább sokszor kisebb összegeket költöttek olyan célokra, amik inkább egy pártalapítvány profiljába vágnak. „Politikai Kommunikáció és Imázsépítő Program (képzés)” címén viszont 2012-ben nettó 12 millió forintot fizettek egy azóta kényszertörléssel megszüntetett cégnek, a Cool Cat Bt-nek. Összegszerűen a Szabad Sajtó Alapítvánnyal kötött szerződések a legjelentősebbek: 2014-ben 24 millió forintot adott a Táncsics a Szabad Sajtónak, idén eddig 7 milliót.