Conchita Wurstot zsarolni akarták, mert HIV-pozitív

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Vírusszáma a kimutathatósági küszöb alatt van, ezért nem is adhatja tovább a kórokozót – állítja az énekes.


Egy volt partnere megfenyegette, hogy nyilvánosságra hozza állapotát, ezért Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák győztese az Istagramon bejelentette, hogy évek óta HIV-pozitív.

"Sok éve HIV-pozitív vagyok. Ez valójában a közönség számára érdektelen, azonban egy volt barátom megfenyegetett, hogy közzéteszi ezt a magánjellegű információt, én pedig senkinek nem engedem meg, hogy ezzel zsaroljon, és azt sem, hogy a fertőzés befolyásolja az életemet" – írta.

A 29 éves énekes kezeléseket kap, és a vírusszáma sok éve a kimutathatósági küszöb alatt van, ezért nem is adhatja tovább a kórokozót.

Az énekes 2014-ben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált Rise Like a Phoenix című dalával. A férfiként, Tom Neuwirth néven született előadó női külsővel, ám szakállal lépett fel.

Korábban azért nem beszélt a nyilvánosság előtt HIV-diagnózisáról, mert kímélni akarta családját a felhajtástól. "Véleményem szerint ez olyan információ, amely elsősorban azokat érinti, akik szexuális partnerként jöhetnek szóba" – írta az énekes, ám jobbnak tartotta maga nyilvánosságra hozni, mint hogy valaki más tegye közzé. "Remélem, hogy ezzel erőt adok másoknak, és egy újabb lépést tehetek a HIV-fertőzöttek megbélyegzése ellen."

Rajongóit megnyugtatta, hogy egészséges, "erősebb, motiváltabb és szabadabb, mint valaha", és megköszönte a támogatásukat.