Comey: Trump morálisan alkalmatlan az elnöki posztra

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Az FBI volt igazgatója megírta emlékiratait. Hosszú tévéinterjúval kezdte népszerűsíteni a könyvét.


Donald Trump nem orvosilag, hanem morálisan alkalmatlan, hogy elnök legyen – mondta az FBI tavaly menesztett igazgatója. James Comey az ABC tévének adott interjút. A riporter, George Stephanopoulos – aki Bill Clinton kommunikációs igazgatója volt –, ötórás interjút készített, és ebből egyórányi részt sugároztak. Az apropó Comey kedden megjelenő könyve volt.

Comey azt mondta: nem hiszi, hogy az elnök demes lenne, és egészségügyi problémái lennének. Szerinte Trump okos, ám folyamatosan hazudik. Úgy beszél a nőkről, mint húsdarabokról, és a tavaly nyáron a virginiai Charlottesville-ben kitört zavargások idején sem bizonyította vezetői képességeit. "A mi elnökünknek meg kell testesítenie a tiszteletet és mindazon értékeket, amelyek alapvető fontosságúak országunkban" – mondta az FBI volt igazgatója.

Comey ugyan arról is beszélt, miért nyitotta meg újra az elnökválasztás előtt a Hillary Clinton elleni vizsgálatot – ezt a demokrata jelölt a választási kudarc egyik tényezőjének tartja –, de az interjú nagy részében Trumpot támadta, gyakran csupán félmondatokkal sejtetve dolgokat. Azt nem mondta ki, hogy Trumpnak Moszkvában prostituáltakkal volt kapcsolata, ám megjegyezte: akár meg is történhetett. A történetet egyébként Trump testőrei régóta tagadják.

Comey azt is sejtette, hogy az elnökválasztási kampányában Trump és kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal. Comey azt mondta: más elnökök esetében határozott nemmel válaszolna a kérdésre, de Trump esetében nem mondhat egyértelmű nemet.

Felidézte találkozásait is Trumppal. Azt mondta, benyomása szerint Trump uralkodni akar a környezetén. Comey az elnök viselkedését a bűnszervezetek vezetőihez hasonlította – írja a BBC. Tőle is lojalitást kért, mire azt válaszolta: csak tisztességet adhat. Az elnök ekkor pontosított: tisztességes lojalitást kér tőle. Trump korábban többször tagadta, hogy lojalitást kért volna az FBI igazgatójától.

Comey emlékiratai kedden jelennek, és az interjúval kezdte meg a könyv népszerűsítését. A héten várhatóan több más országos tévécsatornának is a vendége lesz.