Clintonra 2,8 millióval szavaztak többen, mint Trumpra

Fotó: POOL / RICK WILKING

-

Amerika modern történetében nem kapott még ennyivel többet a vesztes.


  • Hillary Clinton 65 746 544 szavazatot,
  • Donald Trump 62 904 682 szavazatot
kapott Egyesült Államok-szerte. Megvan az amerikai elnökválasztás végeredménye, hívta föl a figyelmet a 444.hu. Azt már a választás után rögtön lehetett tudni, hogy Clintonra összességében százezrekkel többen szavaztak, mint Trumpra. Hamarosan azonban az is kiderült, milliós a különbség. A végeredmény szerint 2,8 millió.


A lényeg, hogy Trump az államok többségében nyert


Az elektori rendszerben azonban nem az számít, hogy kire szavaztak a legtöbben, hanem hogy ki kapja a legtöbb elektori szavazatot. Ezeket az egyes államok szavazásai határozzák meg, mégpedig túlnyomó többségben a győztes mindent visz elv alapján. Vagyis ha egy államban eggyel több szavazatot kap az egyik jelölt, az állam összes elektora rá fog szavazni.


Sokan ezt a rendszert valamiféle hibának vagy legalábbis ósdi hagyománynak tekintik. Pedig nem erről van szó, hanem arról, hogy az államszövetség így biztosítja a tagállamok akaratának érvényesülését. Nem az lesz az USA elnöke, akire a legtöbben szavaznak, hanem lényegében az, aki mögött felsorakozik az államok olyan csoportja, amelyben a lakosság többsége él.