Clinton kétmillió szavazattal kapott többet, mint Trump

Fotó: POOL / RICK WILKING

-

Amerika modern történetében nem volt még ekkora különbség a tényleges választói akarat és a választás eredménye között. Az elektori rendszerben nem az számít, hogy ki kapja a legtöbb szavazatot.


Hillary Clinton több százezerrel több szavazatot kapott, mint Donald Trump az elnökválasztáson. Sőt, az Independent szerint mire a számlálást befejezik, már kétmilliós lesz a demokrata jelölt előnye. A brit lap szerint ugyanis rá 63,4 millió ember, míg ellenfelére csak 61,2 millióan szavaztak.

Clinton azonban ezzel csak a népszerűségi verseny győztese, az igazi tétért, az elnöki tisztségért folyó versenyt Trump nyerte fölényesen, hiszen sokkal több elektort szerzett. Noha milliók írták alá azt a petíciót, amelyben azt követelik, hogy az egyes államokban megválasztott elektorok Clintonra szavazzanak december 19-én, ennek nincs esélye.


Az egyik sok szavazatot kapott, a másik elnök lesz


Sokan nem értik, hogy az elektori rendszer nem valamiféle múltból megragadt hagyomány, vagy legalábbis nem csak az. Azt fejezi ki, hogy az USA államok szövetsége. Így nem az lesz az elnöke, akire a legtöbben szavaznak, hanem lényegében az, aki mögött felsorakozik az államok olyan csoportja, amelyben a lakosság többsége él. Az államok zömében ugyanis az összes elektor arra voksol majd, akire többen szavaztak.

Hogy Hillary Clinton nyeri a népszerűségi versenyt, már a választás éjjelén világossá vált, sőt történt is már ilyen: 2000-ben Al Gore is úgy vesztett Georges W. Bushsal szemben, hogy többen szavaztak rá. De kisebb volt (félmilliós) a népszerűségi többlete, mint most Clintoné. Hillary most nagyobb előnyt szerzett (persze csak a népszerűségi versenyben, nem az elektoroknál), mint olyan népszerű, megválasztott elnökök, mint mint John F. Kennedy 1960-ban vagy Richard Nixon 1968-ban – írja az Independent.


Sokan voltak, de nem elég sok helyen Clinton hívei


Hogy Clintonra sokkal többen szavaztak, mégsem ő lett az elnök, táplálhatja majd a tiltakozásokat és a zavargásokat. Sokan mondhatják, hogy az elektori rendszert el kell törölni, hiszen nem tükrözi a tényleges választói akaratot. (Egyébként Trump is ezt mondta 2012-ben.) Sőt, mindez alááshatja Donald Trump legitimitását is.

Valójában azonban Trump győzelme egyértelmű: ott sikerült szavazatokat szereznie, ahol kellett. Clinton szavazói hiába voltak többen, de túlságosan kevés államra koncentrálódtak.