Civilek állták el a parlamenti garázs lejáróját

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A költségvetés megszavazása ellen demonstráltak civil aktivisták hétfő reggel a parlament épületénél. A rendőrök sorra elkezdték igazoltatni a nem bejelentett demonstráció résztvevőit, mintegy harminc embert.


Elállták a Parlament északi oldalán lévő garázslejárót civil aktivisták, és a költségvetés megszavazása és a megszorítások ellen szólaltak fel ma reggel. A körülbelül harminc civil aktivista közt felbukkant Papp Réka Kinga korábbi 4K!-s szóvivő és a krétakörös Gulyás Márton, Varga Attila pedig beszédet mondott. (Ő volt az, aki a nyíregyházi Huszár-telepi iskolával kapcsolatos, iskolai szegregációról szóló per tárgyalásán is felszólalt Debrecenben.)A „Nem a kirekesztésre!” és „Nem a megszorításokra!” feliratú molinókkal demonstrálókat előbb arra kérték a rendőrök, hogy menjenek arrébb, majd elkezdték igazoltatni őket. „Alkotmányt, demokráciát, jóléti államot” – skandálták közben a demonstrálók. Felolvasták szövegeiket is, kifejtve: a jövő évi költségvetés és a megszorítások sok embert hoznak nehéz helyzetbe.A készenlétisek nem sokkal később megjelentek a garázson belül is, a tüntetőket pedig háromszor is felszólították arra, hogy menjenek arrébb, mert akadályozzák a népképviseleti szerv működését. A tüntetők ezt nem tették meg, ehelyett leültek, Varga Attila pedig az iskolai szegregáció okozta problémákról olvasott fel beszédet. Erre a rendőrök egyenként elvitték őket a lejáró elől, a tüntetők pedig a tér sarkán, pár méterrel odébb folytatták a demonstrációt.


A képviselők eközben más módon akarták megoldani a bejutást: többen is behajtottak a Kossuth térre a villamossíneken keresztül, és a parlament épülete előtt akartak leparkolni.Megjelent kocsival a Jobbik képviselője, Novák Előd is, aki a Hír24 kamerájának arról beszélt: ő támogatja a szegregációt, mert „a deviánsoktól meg kell védeni az országot.”Kilenc után nem sokkal a demonstrálók ismét megközelítették a lejárót, de az utat előlük rendőrsorfal állta el. A készenlétisek körbefogták a lejárót, a kocsival érkező képviselőket pedig folyamatosan engedik be.

Felbukkant négy újabb tüntető is, akik beálltak a garázslejáró elé, és azt skandálták, hogy „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!” A rendőrök őket is egyenként elvitték onnan és igazoltatták, de egyelőre még senkit nem vittek el a Kossuth térről.

Közben a dohányipari miatt külön demonstráló Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDSZ) jelezte: tizenegyre érhetnek az ő tüntetőik a parlamenthez. Ezalatt a költségvetés megszavazása és a megszorítások ellen demonstráló civilek egyike a VS korábbi cikkét olvasta fel a segélyek megvonásáról.