Büntetőfeljelentést tesz az Ökotárs a kiszivárgott levelezés miatt

-

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, előfordult, hogy az Ökotárs vezetője nem a legmagasabb pontszámot kapott pályázatot akarta támogatni.


Az Ökotárs alapítója, Foltányi Zsuzsanna szerint a Magyar Nemzetben megjelent levélváltás a szeptember 8-i házkutatás során kerülhetett a rendőrséghez. A lap egy részletet közölt az Ökotárs vezetője és az Autonómia Alapítvány egy munkatársának levelezéséből, amelyben arról egyeztetnek, mi legyen ponthatár fölött lévő, de nem támogatott pályázatokkal, illetve azokkal, amelyeket az alacsonyabb pontszám ellenére mégis támogatnak.


Foltányi kizártnak tartja, hogy a levelezést az alapítvány valamelyik munkatársa adta ki. Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Azt szeretnék tisztázni, a levelezés hogyan került ki a Magyar Nemzethez.

Az értékeléssel kapcsolatban Foltányi elmondta, a beérkezett pályázatokat első körben az értékelők pontozzák, majd az a bírálóbizottság elé kerül. Míg az értékelők nem látják az összes pályázatot, addig a bírálóbizottság igen. Több szempont mérlegelése után valóban előfordulhat, hogy egy alulpontozott anyag nyer a másikkal szemben, vizsgálják ugyanis, hogy melyik pályázatnak mekkora a társadalmi hasznossága, mennyire hat a civil szektor fejlődésére. A bírálóbizottság ülésein az értékelők is részt vesznek, sokszor jogosnak tartják, hogy egy általuk felpontozott pályázat mégsem kap támogatást - mondta Foltányi Zsuzsanna.