Bűnösnek találta a bostoni robbantót az esküdtszék

Forrás: AFP

-

Az esküdtszék mind a 30 vádpontban bűnösnek ítélte szerdán a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevet. A vádpontok közül több önmagában is halálbüntetéssel sújtható.


Arról, hogy a 21 éves Carnajev ítélete halál vagy életfogytiglan lesz-e, a bostoni bírósági tárgyalás további szakaszában döntenek majd.

A bostoni merényletben hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették és 264-en megsebesültek. Carnajev a bátyjával együtt később egy rendőrt is megölt. A férfi ügyvédje a tárgyalás során kiállt amellett, hogy védence részt vett a támadásban, azonban a főszerepet a bátyja, Tamerlan játszotta. Tamerlant a merényletet követően, menekülés közben lőtte le a rendőrség.

„Remélem a mai ítélet némi lezárást hozhat. Az események örök nyomot hagytak a városunkon.” – mondta Martin Walsh, Boston polgármestere az ítélet kihirdetése után.

Hogy Dzsohart bűnösnek találták, senkit nem ért váratlanul, mivel az ügyvédje már a tárgyalás legelején bejelentette, hogy a férfi részt vett a robbantásban. Az ügyvéd stratégiája az volt, hogy Tamerlant állítja be, mint a merénylet kiötlőjét, aki öccsét is belerángatta az ördögi tervbe. A vád ugyanakkor egyenlő partnereknek festette le a testvéreket, akik meg akarták bosszulni az Egyesült Államok muzulmánok ellen elkövetett tetteit.

Carnajev csecsen származású, nagyjából egy évtizede költözött a családjával az Egyesült Államokba.