Budára költözteti a titkosszolgálatokat a kormány

-

A költözéssel egy helyen lesznek a fontosabb titkosszolgálatok és a kormányzati adatközpont. Mindez nagyon sokba, összesen több mint 18 milliárd forintba kerül majd.


Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), valamint a kormányzati adatközpont egységes elhelyezéséhez szükséges többletforrások biztosításáról döntött a kormány. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozat szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal „hatékony működésének biztosítása érdekében” az AH a jövőben a XI. kerület, Fehérvári út 70. szám alatti ingatlanban fog működni.

Az ingatlan megvásárlásának fedezetét az idei központi költségvetés terhére (június 15-ei határidővel) kell biztosítania a nemzeti fejlesztési miniszternek. Minderre több mint 2,8 milliárd forint átcsoportosításról határoztak. Mindemellett a Fehérvári út 70. szám alatti ingatlan felújításához, valamint az informatikai rendszer kialakításához idén több mint 3,6 milliárd, jövőre 7 milliárd, 2018-ban 4,8 milliárd forintos keretet kell biztosítani.

Bár ez elsőre nem látszik, a Fehérvári út 70. egy építészeti szempontból értékes épület: 1914-ben épült a távíró, távbeszélő gyártásával foglalkozó Ericsson Magyar Villamossági Rt. részére, Zielinski Szilárd tervei szerint. Az egyik első vasbeton szerkezetű gyárépület volt, de az I. világháború alatt hadikórháznak használták, eredeti funkcióját csak 1924-től látta el újra. Mára eredeti funkcióját elvesztette, irodaépületnek és raktárnak használják.